Bereket Köşesi - Ali İhsan Gezgin

Bereket Köşesi - Ali İhsan Gezgin

Sektöründe ülkemizin önde gelen ve Türkiye’nin en büyük 144. Firması durumundaki Matlı A.Ş. bünyesinde 2013 yılında faaliyete başlayıp bir sosyal sorumluluk projesi olarak yayınına devam eden Hayvancılık Akademisi Portalı’nda Bereket Köşesi’nin bu ay ki konuğu Muğla Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin oldu.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmelerinin yatırımcı, yönetici ve tüm çalışanlarının hayvan bakım, besleme, sağlık ve genel yönetim ile ilgili konularında bilinçlenmesini sağlamak, bu yapıların kârlı birer işletme haline getirilmesine ve sahada ortaya çıkan bakım ve besleme kaynaklı sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlayan Hayvancılık Akademisi Portalı’nda bayilerimizi sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.


1. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
- 1970 yılında Milas’ın Baharlı Mahallesi’nde doğdum. Orta ve Lise eğitimimi Milas’ta aldım. 2007 yılından beri çeşitli kademelerinde görev aldığım Milas Süt Birliği’nin şuanda Başkanlığını yapıyorum. Ayrıca Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısıyım. 


2. Kaç yıldır yem satışı ile uğraşıyorsunuz?
- Birliğimiz kurulduğu yıldan yani 2007 yılından itibaren yem satışı gerçekleştiriyoruz. 


3. Bölgenizdeki hayvan varlığı hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
- İlçemiz genelinde 87 bin 547 büyükbaş hayvan var. Bu sayının yaklaşık 32 bini sağmal inek. Birliğimize kayıtlı üyelere ait sağmal inek sayısı ise 17 bin 161.


4. Bölgenizde hayvancılık ile uğraşan çiftlik ve aile sayısını biliyor musunuz?
- Milas genelinde 7 bin civarında aile ve çiftlik hayvancılıkla uğraşıyor. 


5. Bölgenizde hangi tür ve cinste hayvan yetiştirilmektedir?
- Milas’ta bulunan 5 bin 497 yerli, 82 bin civarında ise kültür ırkı büyükbaş hayvan var. Kültür ırklarından Holştayn, Jersey, Simental, Montafon ve Angus yetiştiriliyor. 


6. Bölgenizi ve bölgenizdeki hayvancılık imkanlarını öğrenebilir miyiz?
- Milas, geniş ovalara sahip, nüfusunun büyük bir bölümü kırsal mahallelerde ikamet eden yerleşim yeridir. Kırsalda yaşayanların büyük bir bölümü ise hayvancılıkla geçimini sağlamakta. Milas bölgesinde hayvancılık genellikle hem açık hem kapalı alanda yapılıyor.

 
7. Bölgenizde hayvan besleme şartları nasıldır ve hayvan besleme nasıl yapılmaktadır?
- Hayvancılık yapanların büyük bir bölümü dışarıdan yem satın alıyor. Alınan yemlerin yanı sıra yonca ve mısır ekimi gerçekleştirerek kendi yemini temin etmeye çalışanlar da var.  


8. Gelecek ile ilgili öngörüleriniz ve hayvancılığın geleceği hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
- Hayvancılık ve süt üreticiliği ülkemizde her geçen gün gelişiyor, büyüyor. Bu doğrultuda hayvancılık ve süt sektörünün geleceği açısından örgütlülüğün önemli olduğunun farkındayız. Milas Süt Birliği olarak bizim en büyük yatırımımızın ise üreticimize olduğunu düşünüyorum. Birliğimiz, yakın gelecekte tüm üreticilerini mesleki sertifikalı, Türkiye için örnek üreticiler haline getirerek, daha verimli işletmelerin ortaya çıkmasını sağlayıp, daha da büyümeyi hedeflemekte. 
Birliğimizin amaçları ve hedeflerinin aslında ülkemiz hayvancılık ve süt üreticiliği sektörünün amacı ve hedefleri olduğunu ifade etmek yanlış olmaz. Çünkü üretici bilinçlendikçe üretim de kaliteli bir şekilde artacaktır. Ülkemizdeki süt üreticiliği ve hayvancılığın geleceği bilinçli, eğitimli ve örgütlü üreticilerin elinde olacak. 
Üretim aşamasında artan maliyetlerin karşılanması için çiftçiye verilen desteklemeler de önemli. Hali hazırda yapılan bazı desteklemeler var. Fakat bunların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Ülkemizin, hayvancılık alanında ilerleyen yıllarda daha büyük sorunlar yaşamaması için çözümün, üretici birlikleri vasıtasıyla üretimin planlanması ve üretim maliyetlerinin kontrol altında tutulabileceği bir sektör haline getirilmesinde olduğunu düşünüyoruz. 


9. Proyem ile nasıl çalışmaya başladınız ve ne kadar zamandır çalışıyorsunuz?
- Proyem ile çalışmalarımız Birliğimizin kuruluş yıllarına yani 2007 yılına kadar dayanmakta. 

10. Proyem ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz nelerdir?
- Bugüne kadar üretici ve üretici örgütlerinin hep yanında olan Proyem, bundan sonra da hayvancılığa daha çok yatırım yapmasını bekliyoruz. 

11. Eklemek istediğiniz başka bir husus varsa açıklar mısınız?
- Yem ham maddelerinde dışarıya bağımlılığı azaltmak için sözleşmeli üretimle yerli hammaddenin tercih edilmesini ve bu yönde projeler yapılmasını temenni ediyoruz.





ETİKETLER: ali ihsan gezgin,milas süt üreticileri birliği