Bereket Köşesi - Çetin ARIN

Bereket Köşesi - Çetin ARIN

Sektöründe ülkemizin önde gelen ve Türkiye’nin en büyük 126. Firması durumundaki Matlı A.Ş. bünyesinde 2013 yılında faaliyete başlayıp bir sosyal sorumluluk projesi olarak yayınına devam eden Hayvancılık Akademisi Portalı’nda Bereket Köşesi’nin bu ay ki konuğu PROYEM Bolu merkez bayi yetkilisi Çetin ARIN oldu.

1-Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
-Çetin ARIN 1957 doğumluyum. Bolu Süt Birliği Başkanıyım. Bolu Merkez Proyem bayisiyim. 

2-Kaç yıldır yem satışı ile uğraşıyorsunuz?
-29 yıllık esnafız çeşitli firmalarla çalıştım.

3-Bölgenizdeki hayvan varlığı hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
-Net bir bilgim olmamakla birlikte tahminen Bolu’da 100 bin civarında büyükbaş, 80 bin civarında küçükbaş hayvan vardır. Kanatlı tesislerde ise 20 milyon kadar et ve yumurta ve civciv bulunmakta.

4-Bölgenizdeki hayvancılık ile uğraşan çiftlik ve aile sayısını biliyor musunuz?
-Toplamda ortalama 5000 kadar aile ve çiftlik hayvancılıkla uğraşmaktadır.

5-Bölgenizde hangi tür ve cinste hayvan yetiştirilmektedir.
-Sığır, küçükbaş ve kanatlı ağırlıklı olarak hayvan yetiştirilmektedir. Simental, alaca, yerli ırklar ve manda yetiştirilmektedir. Entegre tesislerde ağırlıklı broiler olmak üzere yumurta tavukçuluğu da yapılmakta. 

6-Bölgenizi ve bölgenizdeki hayvancılık imkânlarını öğrenebilir miyiz?
-Bolu Merkez ve köylerinden süt topluyoruz. Bölgede kırsal alanlarda genelde hayvancılık geçim kaynağıdır. Ev tipi işletmelerde ağırlıklı olarak hayvan yetiştirilmektedir.

7-Bölgenizde hayvan besleme şartları nasıldır ve hayvan besleme nasıl yapılmaktadır.
-Kış sezonunda genelde hazır yemler ile besleme yapılıyor baharda meraya çıkar ve yaylalara giderler. Makarna fabrika atıklarından yapılan pelet tarzı ek yem kullananda var. Saman ,yonca kuru otu yulaf arpa genelde kullanılır. Silaj da kullanılır.

8-Gelecek ile ilgili öngörüleriniz ve hayvancılık geleceği hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
-Geleceği iyi görüyorum hayvan sayısı artmakta, özellikle sütçülük alanında da büyük gelişme olacağını düşünüyorum. Fakat yetiştiricilere daha sağlıklı desteklemeler verilmesi gerekiyor.

9-Proyem ile nasıl çalışmaya başladınız ve ne kadar zamandır çalışıyorsunuz?
-29 yıllık esnafız daha önce yerel firmalarla çalışıyorduk. 2007 den beri Proyem ile çalışıyoruz başka firmalarla çalışmıyoruz.

10-Proyem ile ilgili görüş ve önerileriniz nelerdir?
-Proyem bölgede gayet iyi tanınmış güçlü bir yem firması. Yem kalitesini hiç düşürmedi. Çalışmaktan memnunum ve ileride daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum.

11-Eklemek istediğiniz başka bir husus varsa açıklar mısınız?
-Yetiştiricilere yemler hakkında seminerlerin sık yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum ve en kısa sürede bölgemde yapılmasını istiyorum.





ETİKETLER: çetin arın,proyem