Çiftçiyi cezalandıran fiyat!

Çiftçiyi cezalandıran fiyat!

Buğday hasadı büyük oranda tamamlandıktan sonra açıklanan ve geçen yıla göre sadece yüzde 3.2 oranında artırılan buğday fiyatının çiftçiye bir yararı yok.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı buğday alım fiyatı üreticilerde büyük hayal kırıklığı yarattı. Açıklanan fiyat hem enflasyonun çok altında hem de çiftçinin girdi maliyetlerini karşılamaktan uzak. Çiftçilerin beklentisi ton başına en az 1050 lira fiyat açıklanması yönündeydi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Konya'da katıldığı 'Hasat Bayramı'nda buğday fiyatını açıkladı. Buna göre,Toprak Mahsulleri Ofisi, geçen yıl tonu 910 lira olan Anadolu Kırmızı Sert Buğday'ın tonunu bu yıl yüzde 3.2 oranındaki artışla 940 liradan alacak.

Makarnalık buğday fiyatında ise artış yapılmadı. Geçen yıl tonu 1000 lira olarak açıklanan makarnalık buğday bu yıl da 1000 liradan alınacak. Düşük vasıflı makarnalık buğdayın fiyatı da değişmedi. Geçen yıl olduğu gibi tonu 840 liradan alınacak. 2016 üretim yılında tonu 865 lira olan diğer beyaz ve kırmızı buğdayın tonu 895 liraya, düşük vasıflı ekmeklik buğdayın tonu ise 765 liradan 800 liraya çıkarıldı.

Çiftçi Cezalandırılıyor
Bakanlar Kurulu Kararı ile buğday hasadı devam ederken ithalatta gümrük vergisinin yüzde 135'ten yüzde 45'e indirilmesi ile serbest piyasada buğdayın fiyatı ton başına bölgelere göre 30-40 lira düştü. Çiftçiden buğday alan tüccar, "istediğim fiyata vermezsen ithal ederim" silahı veren Hükümet, önce fiyatı düşürdü sonra "fiyat düşüyor" gerekçesi ile piyasaya müdahale ederek buğday alım fiyatını açıkladı.

Ekmeklik Anadolu Kırmızı Sert Buğdaylar için açıklanan fiyat, 2016 yılına göre sadece yüzde 3.2 oranında artışı öngörüyor. Bu artış 2016'da yüzde 10.9 olan enflasyonun çok gerisinde.

Ayrıca çiftçinin kullandığı gübre, mazot, ilaç ve diğer girdilerdeki artış dikkate alındığında çok düşük bir fiyat. Gümrük vergisi indirilerek ton başına 30-40 lira fiyatı düşürülen buğdayın alım fiyatı geçen yıla göre ton başına 30 lira artırıldı.

Gümrük vergisi düşürülerek cezalandırılan çiftçi, geç ve düşük açıklanan fiyatla bir kez daha cezalandırıldı.






ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP