Gümrük vergileri düşüyor!

Gümrük vergileri düşüyor!

Ekonomi Bakanı Zeybekci,gıdada ithalattan alınan vergileri düşürecek düzenlemelerin bugün-yarın çıkacağını söyledi.

Gümrük vergilerindeki et ve sütte fiyatları yüzde 20 düşürebilir.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıdada gümrük vergilerinin düşeceği müjdesini verdi. 

ET VE SÜTE İNDİRİM

Zeybekci'nin açıklamalarının ardından gözler gıdada yüksek oranlı gümrük vergileri olan ürünlere çevrildi. Edinilen bilgilere göre, mısır, buğday, ayçiçeği ve baklagil gibi ürünlerde gümrük vergileri yüzde 130'u buluyor. Verginin yüzde 20-30'a indirilmesiyle ithalatın önünün açılması özellikle hayvan yeminde kullanılan ürünlerin fiyatını düşürecek. Bu da et ve süt fiyatlarına indirim olarak yansıyacak. Sektör temsilcileri, söz konusu ürünlerde vergi indirimiyle fiyatların yüzde 20 civarında aşağı çekilmesini bekliyor.

EN YÜKSEK VERGİ MUZ VE ÇAYDA

Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Derneği Başkanı Tarık Tezel, hayvan yeminin yüzde 45-60'ının ithal ürünlerden karşılandığını belirterek, "Bu nedenle gümrük vergisi indiriliyor. İndirim et ve süt fiyatlarına düşüş olarak yansır" dedi. Türkiye Gıda İthalatçıları Derneği Başkanı Mustafa Manav, şu anda gıdada en yüksek gümrük vergilerinin muz ve çayda olduğunu belirterek, burada da indirimin fiyatı düşüreceğini söyledi.

ÜRETİCİLER TEPKİ GÖSTERİYOR

Özellikle büyükbaş hayvanın yem hammaddesi yağlı tohum ve mısır ithalatına gelmesi beklenen vergi indiriminin fiyatlara pozitif yansıyacağını dile getiren Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, "Gümrük vergisi üreticiyi koruyor. Bu kalkınca üreticiyi de bitirirsiniz" dedi.





ETİKETLER:
KAYNAK: Sabah
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP