Kuraklık beklentisi gıda fiyatlarını artırıyor

Kuraklık beklentisi gıda fiyatlarını artırıyor

Hükümet, gıda fiyatlarını düşürmek için kırmızı et,hububat,bakliyat gibi bir çok üründe gümrük vergilerini düşürdü veya sıfırladı.

İthalatın kolaylaştırılması çiftçileri üretimden uzaklaştırırken, 2018’de beklenen şiddetli kuraklık,ramazan ayının hasat öncesine denk gelmesi özellikle yılın ilk yarısında gıda fiyatlarının artmasına neden olacak.
Bu günlerde “2018 ürün yılında üretim az olacak” beklentisi ile bazı ürünlerde stok yapılıyor. Özellikle Türkiye’nin geleneksek tarım ürünleri ihracatında önemli bir yer tutan fındık, kuru kayısı ve kuru üzümde ise fiyatlar artmaya başladı.

Konuştuğumuz ihracatçılar, kuru üzümün kilogram fiyatının son 20 günde 4 liradan 5.5 liraya kadar çıktığını, kuru kayısının kilosunun ise 7 liradan 12 liraya çıktığını söylüyor. Bu yıl hasat döneminde fiyatı düştüğü için Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından müdahale alımları yapılan fındıkta da ihracat fiyatı artıyor. İç fındığın toptan kilosu 20 liradan 23 liraya yükseldi.

Kuraklık veya don fiyatları artıracak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye 2017 yılında son 44 yılın en düşük yağışını aldı. 2017 Kasım-Aralık ve 2018’in ilk günlerinde beklenen yağışların olmaması üreticiyi endişelendiriyor. Özellikle kar yağışının bir çok bölgede olmaması, yağmurun ise azalması 2018’in kurak geçeceği endişesini doğuruyor. Uzmanlara göre, yağışların azalması ile ortaya çıkacak su sorunu tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek.

Mevsimsel değişiklik nedeniyle bazı ürünler için don riski de artıyor. Aralık-Ocak döneminde olmayan kar yağışının Şubat-Mart dönemine kayması ve bu dönemde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi durumunda kayısı,badem ve diğer bazı ürünlerin çiçeklenme döneminde donması nedeniyle üretimin azalma riski var. Kuraklık ve don riski nedeniyle ürününün az olacağı beklentisi içinde olanlar stok yapıyor.Ya da elindeki ürünleri bekletiyor. Bu nedenle ürün fiyatları artıyor.

Fiyat artışına Ramazan etkisi

Gıda tüketiminin hem iç piyasada hem de dışarıda artış gösterdiği Ramazan ayının bir çok tarım ürününde hasat öncesine yani Haziran’a denk gelmesi de gıda fiyatlarının artmasında önemli bir faktör olarak gösteriliyor.

Konuştuğumuz uzmanlar, ihracat için Şubat ve Mart’ta, Ramazan ayına yönelik tedarik ve satışların yapılacağını belirterek: ” Ramazan ayı bu yıl Haziran’a denk geliyor. Ramazanda gıda ürünleri tüketiminde ciddi artış oluyor. Bu artışı karşılamak için şimdiden piyasadan mal almanız ve ihraç etmeniz gerekiyor.Ramazanın ayı tarım ürünleri hasadının yapıldığı döneme denk geldiği yıllar daha ucuza ürün temin ediliyor. Fakat, Haziran ayı, Türkiye açısından hasadın henüz başlamadığı ve ürünün en az olduğu dönem. Bu nedenle artan talep fiyat artışına neden olacak. Gıda fiyatlarındaki artışta Ramazan ayı etkisi de mutlaka dikkate alınmalı.” görüşünü dile getiriyor.

Kayısıda satışlar düştü, fiyat fırladı

Kuraklık ve don riski beklentisiyle fiyatı en çok artan ürünlerden birisi kuru kayısı. Bir ay öncesine kadar kilosu toptan 7-8 liradan satılan kuru kayısının fiyatı 12 liraya kadar çıktı. İhracatçılara göre, piyasada yeterince ürün olmasına rağmen kuraklık ve don riski nedeniyle kayısı satışı yapılmıyor. Talep olmasına rağmen satış az olunca fiyat yükseldi. Türkiye’de bademle birlikte en erken çiçek açan meyvelerden biri olan kayısıda çiçeklenme dönemine kadar fiyat artışının devam etmesi bekleniyor. Hava koşullarının olumlu olması ve çiçeklenmenin iyi olması ile fiyatlar gevşeyebilir. Fakat,genel beklenti 6-7 ay sonra çıkacak yeni ürüne kadar fiyat yükselmesinin devam edeceği yönünde.

Üzümde talep artışı fiyatı da artırdı

Kuru üzüm fiyatı sezon başında düşük olduğu için Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girerek kilosu 4 liradan kuru üzüm aldı. Dünya kuru üzüm üretiminde ve ihracatında lider durumda olan Türkiye, sezon başında yüksek rekolte nedeniyle düşük fiyat sorunu yaşarken, bu günlerde fiyat artmaya başladı. Fiyat artışında Türkiye’nin rakibi olan üretici ülkelerdeki üretim önemli rol oynuyor.Amerika Birleşik Devletleri’nin su sorunu nedeniyle bağ alanlarını sökerek yerine badem dikimine yönelmesi bu ülkede üretimi azalttı. Avustralya’da da üretim düştü. İran, ambargo nedeniyle ürün satamıyor.Şili, Güney Afrika gibi Güney Yarımküre’de olan ülkelerde ise üzüm sezonu bitti. Bu ülkelerde Mart ayından sonra yeni ürün çıkacak. Kanada başta olmak üzere alıcı ülkeler için Türkiye’den başka kuru üzüm alacakları pazar yok. Bu talep artışı fiyatların artmasında etkili oldu. Sezon başında kilosu 4 lira civarında olan kuru üzümün fiyatı bugünlerde 5.5 liraya kadar yükseldi.

İhracatçılara göre bu sezon başında en ucuz üzüm olan Türk üzümü bu yeni fiyat artışı ile gerçek değerine kavuştu. Ancak fiyat artışının Güney Yarımküre üzümün piyasaya girmesine kadar devam etmesi bekleniyor.

Fındıkta piyasayı TMO belirleyecek

Sezon başında kabuklu fındığın kilosu 10 liranın altına düşmesi nedeniyle, Toprak Mahsulleri Ofisi devlet adına fındık alımına başlayarak fiyatı 10 lira’da tutmayı başardı..Toprak Mahsulleri Ofisi’nin aldığı kabuklu fındık miktarı 140 bin tonun üzerinde. Bu yıl emanete fındık alımı çok az olması nedeniyle ağırlıklı olarak banka kredisi ve öz sermaye ile fındık alan tüccarın maliyeti yükseldi. Tüccar bu maliyeti düşürmek için fındık fiyatını artırıyor. Bu nedenle iç fındığın kilosu toptan 20 liradan 23 liraya çıktı. İki yıl üst üste fındık üretiminin yüksek olduğunda üçüncü yıl üretimde düşüş yaşanıyor. Bu nedenle 2018 yılında üretimin düşeceği beklentisi ile fiyatın artması bekleniyor. Üretim düşerse Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elindeki fındık çok önem kazanacak ve piyasayı belirleyecek.

Fiyat artışının üreticiye yararı yok

Gıda fiyatlarındaki artışın çiftçiye bir yararı yok.Genel olarak çiftçiler ürününü hasat ettikten sonra satarak borçlarını kapatır. Gelecek yılın üretimi için hazırlık yapar. Çiftçiler hasat döneminde ürünü hızlı bir biçimde piyasaya sunduğu için fiyat düşük olur. Ürün çiftçinin elinden çıktıktan sonra ürün arzı kontrollü olduğu için fiyat yükselir.Bu dönemdeki fiyat artışının çiftçiye bir yararı yok.

2018 zor yıl olacak

Kuraklık ve don riski, tarımsal üretimin azalacağı beklentisi 2018’de gıda fiyatlarında önemli artışa yol açması bekleniyor. Dövizdeki artışa bağlı olarak ithalatta ucuz olmayacak. Kaldı ki, fındık,kayısı,kuru üzüm gibi ürünlerde dünyada lider konumda olan Türkiye’nin bu ürünleri ithal etmesi de mümkün değil. Bu nedenle gıda fiyatları açısından 2018 zor bir yıl olacak.

Gıda fiyatlarını artıran nedenler

1- Kuraklık ve don riski nedeniyle üretim düşecek beklentisi
2- Ramazan ayının hasat sezonu öncesine ve piyasada ürünün az olduğu döneme denk gelmesi
3- Rakip ülkelerde üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle Türk ürünlerine talebin artması
4- Fiyat artışı beklentisiyle ürün satmayarak stok yapılması





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP