Süt üreticisinin beklentisi en az 2 TL

Süt üreticisinin beklentisi en az 2 TL

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, yem fiyatlarına şubat ayından bu yana yüzde 38'i bulan zam geldiğini belirterek, çiğ süt fiyatının 2 liranın altında olmaması gerektiğini savundu.

Tarım sektöründe artan girdi maliyetleri hayvancılık tarafında üretim yapan çiftçileri de zora soktu.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, mevcut koşullarda yapılan son hesaplamalara göre çiğ süt fiyatının 2 liranın altında olmaması gerektiğini savundu.

Şubat ayında 1 kilogram kuru madde inek yemini 1 TL'ye mal ederken bugün dolar kurundaki hareketin de etkisiyle 1,38 TL seviyesine geldiğini ifade eden Solakoğlu, sadece yem tarafında üreticinin sırtında yüzde 38’lik bir maliyet artışı olduğunu söyledi.

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatını yeniden belirlemek üzere toplanması gerektiğini ancak toplantının hangi tarihte gerçekleştirileceğini bilmediklerini dile getiren Solakoğlu, “Bu ay yapılması beklenen USK toplantısında 1,3 olan süt/yem paritesi dikkate alınmalı. Çiftçimiz hem düvesini besliyor, hem büyütüyor, hem de kaliteli süt üretiyor. Bunları yaparken para kazanması lazım. Hak ettiği parayı kazanmalı ki işletmesine yatırım yapsın, teknolojiye yatırım yapsın. Zaten kamu, sanayici, akademisyenler ve biz üreticiler açısından 1,3 parite herkesin hemfikir olduğu, ikna olduğu bir paritedir” dedi.

50 kilogram gelen bir çuval yemin bugün yaklaşık 80 lira olduğunu kaydeden Solakoğlu, çiftçinin 1 kilogram süt yemi 1,6 TL’ye geliyor. Bugün çiğ sütün referans litre fiyatı 1,53 TL, yani çiftçimiz 1 litre süt ile 1 kg yem dahi alamıyor. 1,3 olan süt/yem paritesine göre çiğ sütün litre fiyatı 2,08 TL olmalı” diye konuştu.





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP