Üretici 1 kilo etten ne kadar kar etmeli?

Üretici 1 kilo etten ne kadar kar etmeli?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 1 kilo etin maliyetinin 20 lira olarak baz alınması halinde, üreticinin kârının 3-4 TL olması gerektiğini, bunun üzerindeki oynaklığı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, Bakan Faruk Çelik, tüm tarım ürünleri, özellikle de hububat ve etle ilgili regülasyona ilişkin düzenleme yapacaklarını belirtti. Çelik, birkaç gün içinde sonuçlandırılacak çalışmayla, özellikle işlenmemiş gıdayla ilgili piyasalardaki Fiyat oynaklığının ortadan kaldırılması için Et ve Süt Kurumu ile Toprak Mahsulleri Ofisi gibi regülasyon kurumlarının fonksiyonlarının yeniden düzenleneceğini söyledi.

Amaç Piyasayı Regüle Etmek

Çelik, bunu yaparken özellikle üreticiyi mağdur etmeden, üreticinin maliyet-kâr ve zararını dikkate alacak bir çalışma yürüteceklerini vurguladı. Sorunun çok düşük fiyata et vermek olmadığını belirten Çelik, şöyle konuştu: “Üreticimize hassasiyet gösteriyoruz. Üreticinin 1 kilogram etteki maliyeti 20 lira, kârı da 3 ya da 4 lira diyelim. Biz 24 TL'nin üzerindeki oynaklığı kabul etmiyoruz. Amacımız, içerideki üreticinin mağdur olmayacağı, zarar görmeyeceği bir piyasayı regüle etmek. Yoksa çok düşük fiyata da et veririz. Fiyatlar çok düşer ama üretici üretim­den çıkar."





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Sinan Öğün 15 Haziran 2017

    Avustralya yüzölçümü bakımından ülkemizin 10 misli daha büyük olmasına rağmen Türkiye’nin sahip olduğu doğal kaynakların ancak %70’ine sahiptir. Bu durumda bile et maliyetinin Avusturalya da 5 TL yani Türkiyenin ¼’ü olduğu ve bu şartlar altında dahi Avusturalyalı yetiştiricilerin yaklaşık olarak %20 kar marjıyla çalıştıkları dikkate değerdir. Uzun yıllar içerisinde elde ettiğim tecrübeler, bu durumun doğal kaynakların verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ile mümkün olabileceğini göstermektedir.

  • Hasan Hüseyin Küpeli 15 Haziran 2017

    Sayın bakanım bu maliyeti hesaplar iken 20 tl yi nasıl çıkartıyorsunuz şuan da köyler sütten kesilmiş danaya 3500 tl aşağı isteyen üretici yok gelin gerisini siz hesaplayın yem fiyatları aldı gitti başını

YORUM YAP