Gemlik, zeytinini Avrupa damak tadına uyarlayacak

Gemlik, zeytinini Avrupa damak tadına uyarlayacak

Gemlik zeytininin Avrupa ağız tadına uyarlanması konusunda araştırmalar yapılacak ve sonuçlarına göre sadece ihracat için üretim yapacak bir tesis kurulacak.

Gemlik zeytininin Avrupa ağız tadına uyarlanması konusunda araştırmalar yapılacak. Araştırmaların çıktıları ile Gemlik Ticaret Borsası bölgeye sadece ihracat için üretim yapacak bir tesis kuracak.

Gemlik Zeytininin dünyaya ün salmış, tanınan doğal bir marka olduğunu dile getiren Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, Gemlik Ticaret Borsası'nın yıllık 5 milyon dolarlık sofralık zeytin tescili yaptığını söyledi. Çakır, Borsa olarak Kaymakamlık ve Ziraat Odası ile ortak bir Avrupa Birliği projesi yürüteceklerini ifade ederek, "Gemlik Zeytinini Avrupa ağız tadına uyarlanması konusunda araştırmalar yapmak üzere önümüzdeki dönemde İspanya’ya bir heyet göndereceğiz. Yapılacak araştırmaların çıktıları ile bölgemize sadece ihracat için üretim yapacak tesis kuracağız. İhracat yapan üyelerimizin daha fazla pazar payı elde etmesi ve ihracat yapmayan üyelerimizin de ihracata başlaması amaçlı önümüzdeki dönemde Ur-Ge projesi başlatacağız. Böylelikle firmalarımız ihracat hakkında daha fazla bilgiye ulaşacak" diye konuştu.

Zeytincinin ihracatı artırmak için ortak paydada buluşmaya çalıştıklarını söyleyen Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik de, ziraat odası olarak yaptıkları tuzsuz zeytin ile AB projesine destek olduklarını söyledi. Çelik, bu sayede zeytinin ihracatta da daha çok alıcı bulduğuna dikkati çekerek, "Taze zeytini rüzgarla kurutup, sterilize edip kavanoza veya vakum ambalaja doldurduk. Öncelikle tansiyon hastaları ve çocukların da severek zeytin tüketmesi amacıyla başlattığımız bu çeşit, Avrupa ve Amerika’da da talep görmeye başladı. Ancak tesis yetersizliğinden üretimi çok artıramadık. Aylık 20 kilodan haftalık 500 kilo kapasiteye çıkarabildik. Yeni bir tesis kurarak, Gemlik zeytin ihracatını bu ürünle artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Bin ton rekolte hedefleniyor

Zeytin mahsulünün bu yıl halkalı leke hastalığına kapıldığını ve rekoltede kayıp yaşandığını söyleyen Ali Çelik, "Geçen yıl yağışa yakalandığımız için mahsulün yüzde 15’ini alabilmiştik. Bu sene de ancak yüzde 25’ini alabileceğiz. Ekili 2 milyon civarı zeytin ağacından bin ton civarı rekolte bekliyoruz" dedi. Çelik, bu sene Orhangazi ve İznik bölgesinde zeytinciliğin daha iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Bakanlık yeni proje için Gemlik’i pilot bölge seçti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının zeytinde Gemlik’i pilot bölge yaparak, yeni bir proje başlatacaklarının da bilgisini veren Ali Çelik, bu çerçevede Tübitak, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün araştırmaları yürüttüğünü söyledi. Projeye Ağustos itibari ile başlanacağını ifade eden Çelik, söz konusu proje ile zeytin meyvesinin haricinde zeytin yaprağının, çekirdeğinin, dalının da kullanılmasının planlandığı bilgisini verdi.

Son 3 yıldır rekolte üreticiyi memnun etmiyor

Solive Zeytincilik Şirket Müdürü Mahmut Kamil Solaksubaşı da, bölgede yaklaşık 3 yıldır zeytin rekoltesinin üreticiyi memnun etmediğini söyledi. İklim koşulları nedeniyle zeytinde yüzde 50’yi aşkın rekolte kaybı yaşandığını anlatan Solaksubaşı, "Bu yıl zeytinin var yılı. Baktığımızda güzel bir mahsul görünüyor. Müstahsilin yüzü bu yıl gülecek. Kimi tüccar, tesislerine birkaç yıldır yatırım yaptı. Hepsi zeytinin az olması nedeniyle sıkıntıda. Bu 3 yılda ne müstahsilde ne de tüccarın stokunda zeytin kalmadı. Bu yıl da mahsul olmazsa durum tüketiciye de yansıyacak ve zeytin fiyatları çok yükselecek" değerlendirmesini yaptı.

Sektör, sofralık zeytine prim talebinde birleşti

Öte yandan, Türkiye genelindeki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının çatı kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, sofralık zeytin üretiminin önemli merkezlerinden Gemlik'te ihracatçı, üretici, tüccar ve sanayicilerle bir araya geldi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Türk zeytincilik sektörünün dünya pazarlarında rekabet gücünün artırılması için; sofralık zeytine prim verilmesi gerektiğini belirtti. Üretimin her safhasında, özellikle üretimin ilk gerçekleştirildiği zeytin plantasyonlarında, girdi maliyetlerinin rekabetçi olabileceğimiz seviyelere çekilmesi gerektiğine işaret eden Er, "Bunun sağlanabilmesi için ise, zeytinyağında üreticiye ödenen primin, diğer yağlık ürünler arasında yer alan mısır, ayçiçeği, soya, aspirde uygulandığı gibi tane zeytine de verilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda, sofralık zeytine 0,50 TL, zeytinyağına ise 2,5 TL düzeyinde destek sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Sofralık zeytine prim desteği sağlandığı takdirde, üretilen miktarın tamamı kayıt altına alınabilecektir" diye konuştu.

Sofralık zeytin ihracatı yatay, zeytinyağı dikey seyir izledi

2016-2017 sezonunun geri kalan diliminde Türkiye geneli sofralık zeytin ihracatının miktar bazında 47 bin tona, değerde ise 89 milyon dolara ulaştı. 2016-2017 sezonunda zeytinyağı ihracatı ise miktar bazında yüzde 405’lik artışla 32 bin tona, değer bazında ise 124 milyon dolara çıktı. Geçtiğimiz sezonunun aynı döneminde, zeytinyağı ihracatı miktar bazında 6 bin500 ton ve değer bazında 32 milyon dolar gerçekleşmişti.




Zehra ORUÇ





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP