Şeker özelleştirmesine ortak tepki

Şeker özelleştirmesine ortak tepki

Tüketici derneklerinden şeker özelleştirmesine tepki gösterdi. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “İhale şartnamesiyle siyasilerin açıklaması örtüşmüyor, fabrikalar kapanır.” dedi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu yönetimi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı imza kampanyası düzenleyen Şeker-İş sendikasına destek amacıyla sendikada bir araya geldi. Federasyon Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, özelleştirmede ısrar edilmesi halinde, tüketimden gelen haklarını kullanarak NBŞ’li ürünler tüketmeyeceklerini söyledi. Şeker İş Başkanı İsa Gök ise siyasilerin “Fabrikalar kapanmayacak” şeklindeki açıklamalarının ihale şartnamesiyle örtüşmediğini bildirdi.

Şeker İş Sendikası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ferda Hekimci, Cumhuriyetin simgesi şeker fabrikalarının satılmasının ülkenin can damarına vurulacak bir darbe olduğunu kaydetti. Fabrikaların kapandığında sanayinin tamamen duracağı iller bulunduğunun altını çizen Hekimci, 102 şubeyle özelleştirmeye karşı kampanyaya destek vermeye devam edeceklerini dile getirerek, “Özelleştirme söz konusu olursa, yurt çapında NBŞ’li yiyecek ve içeceklere karşı tüketimden gelen gücümüzle ‘almama hakkımızı’ kullanacağız” diye konuştu.

Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen bir önerge ile NBŞ kotasının yüzde 5’e düşürülmesinin olumlu fakat geç kalmış bir karar olduğunu belirtti. Son iki yıldır Şeker Kurulu çalışmadığı için kotanın zaten bulunmadığını ve üretimin denetlenmediğini kaydeden Gök, “Kim ne kadar NBŞ üretti kimse bilmiyor. 2017 yılı son çeyreğinde pancar şekeri tüketimi 350-400 bin ton azaldı” dedi.

Özellikle sosyal amaçlı fabrikaların özelleştirilmesinin, bir çok fabrikanın kapacağı ve üretimin sadece 6-7 fabrikada devam edeceği anlamına geleceğinin altını çizen Gök, “Biz fabrikalarımızı geliştiremezsek, tohumda bağımlılığımız artarsa, yakında şeker kartelinin pazarı haline geliriz” şeklinde konuştu.

Özelleştirme sürecinde hükümet yetkilileriyle sürekli görüşme halinde olduklarını ve özelleştirmenin sakıncalarını anlattıklarını ifade eden İsa Gök, şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanının Başbakanlığı döneminde ihaleler kamu yararı gözetilerek iptal edilmişti. O gün ile bugün arasında şartlarda herhangi bir değişiklik olmadı. Siyasiler her ne kadar ‘fabrikalar kapanmayacak’ dese de şartnameler ile bu açıklamalar örtüşmüyor. Bir çok fabrika üretim amaçlı alınmayacaktır.”





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
DİĞER HABERLER
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP