Besi sığırlarına süt yemi verilir mi?

Besi sığırlarına süt yemi verilir mi?

Hayvan besleme dalında Türkiye'de kendini ispatlamış Prof.Dr. İsmet Türkmen, besi sığırı beslenmesinde besi yemi yerine süt yemi kullanımına yönelik sorular üzerine aşağıdaki açıklamayı yaptı.

Değerli meslektaşlarım ve yetiştiriciler Son günlerde besi sığırı beslenmesinde besi yemi yerine süt yemi kullanılmasının daha iyi mi olduğu ya da olacağı şeklinde tarafıma duyum ya da sorular gelmektedir. Bu konuyu açıklığa kavuşturmak, ileride ortaya çıkabilecek olumsuzlukların şimdiden önüne geçmek için görüşlerimi şu şekilde ifade etmek istiyorum.

Besi sığırı beslenmesinde yalın bir biçimde besi yemi yerine süt yemi kullanmak kesinlikle doğru bir durum değildir. Bilindiği gibi besi yemleri bu amaçla beslenen hayvanların besin maddesi ve enerji gereksinmelerine istinaden süt yemlerine göre daha düşük proteinli, daha farklı vitamin ve mineral seviyesine, çoğu zamanda daha yüksek enerji seviyesine sahip bir biçimde üretilmektedir. Besiye alınan sığırlar özellikle besinin son dönemlerinde besi için yüksek proteine sahip süt yemleri ile beslenmesi ise yarar yerine zarar getirmektedir. Öyle ki süt yemi ile meydana gelen protein fazlalığı bu yemi tüketen sığır tarafından vücuttan atılabilmek için boş yere enerji harcanmasına, böylece tüketilen yemin israf olmasına ve de dolayısıyla performans düşüklüğüne yol açmaktadır.  Yine besiye alınan erkek sığırlarda protein fazlalığı histamin salgısındaki artış nedeniyle topallığa, aşırı proteinin idrar pH sını alkaliye kaydırması nedeniyle böbrek ve idrar taşlarına, kamış bölgesinde alerji benzeri yaralara ya da egzamalara yol açmaktadır. Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir. Olaya bu noktadan baktığımızda her hayvan türü ya da her döneme uygun üretilen her çeşit yemin (buzağı yemi, düve yemi ya da başka çeşit bir yem), besi sığırlarının besin maddesi ihtiyaçları göz önüne alınarak rasyonun sahip olduğu değerler ekstra yem ya da yem katkı maddeleri kullanılarak revize edilmek suretiyle kullanılması mümkündür. Olaya tersten bakarsak besi yemleri de ekstra ham maddeler ve de yem katkı maddeleri de kullanılarak desteklenmek şartıyla süt sığır beslenmesinde kullanılabilir. Ancak bu tip işlerin gelişigüzel değil bilinçli ve dikkatli bir biçimde mutlaka bir uzmandan yardım alınarak yapılması gerekmektedir. Ben bu düşünceler içerisinde hayvan besleme konusunda gelişigüzel yapılan öneri ve tavsiyelere doğruluğunu bir uzmana teyit ettirmeden itibar edilmemesini ister işlerinizde başarılar dilerim.






ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Kadir tabak 18 Mart 2023

    Emre özel hocam i gunler ben kadir tabak hayvan danışman uzmani ve süt işletmecisiyim verdigin yemler ile ineklerin verimi dusuk gibi bence holstein olarak bakildiginda ilk laktasyonda ortalaman 30 uzeri olmasi gerekli bence bi danısmana danıs derim bolgendeki veteriner hekinlerle gorusebilirsin

  • Sedat aslan 4 Mayıs 2022

    Selam aleykum hocam benim canli ağırliği 450 500 kg ağırlıkları olan danalarim var gunluk hayvan başı 5 kg yem 3 kg ezme ayreten saman,yonca samani veriyorum ama bu gunlerde hayvanlarim inceldi biraz yemesi içmeside iyi daha dolgun ve karinlarinin şişmesi icin ne yapmaliyim sut yemi versem olurmu şişmesi için.

  • Emre Özel 23 Mayıs 2021

    İneklerime günlük 12 kg 20 pro süt yemi 2 kg arpa ezmesi 20 kg sılaj 3 kg pancar küspesi 4 kg saman 120 gr soda 60 gr mgo veriyorum ortalama 22-23 litrelerde süt alıyorum. 10 inek var saman hariç karıyoruz. Doğumları 1-8 ay arasında laktasyonda 2-5. En yüksek veren 27 en düşüğü 18 lt veriyor. 9 holstein 1 simental. Memeleri çok doluyor. Üretimi dolunca kesiyorlar diye düşünüyorum. Hayvanların hepsi çiftlik hayvanı yavrusu.

  • Emre özel 18 Mayıs 2021

    İneklerime günlük 12 kg 20 pro süt yemi 2 kg arpa ezmesi 20 kg sılaj 3 kg pancar küspesi 4 kg saman 120 gr soda 60 gr mgo veriyorum ortalama 22-23 litrelerde süt alıyorum. Bu verdiklerim 30 litre civarı süt yapması lazım. Acaba 2 sağımdan 3 veya 4 sağıma çıkartsak o litrelere çıkar mı veya rasyon öneriniz nedir.

  • Volkan temel 7 Şubat 2021

    18 19 aylık erkek hayvanım var elimde ak saman yonca samanı kaliteli denli mısır silajı besi yemi ve arpa ezmesi var.bunlara bir rosyon yapabilirsiniz hocam.şimdiden tşk.ederim

  • Google Kullanıcısı 12 Ekim 2020

    Bizim buzağımız kendi idrarını içiyor ne yapmalıyım

  • Kadir Öztürk 11 Haziran 2020

    Hocam saman mısır sılajı 21 süt yemi aynı anda verirsek bir sıkıntı olur mu

  • Zerrin Dağlı 28 Nisan 2020

    Süt danası besisi türkiye için uygun bir besi şekli olmamasının nedenleri nelerdir

  • Naci ataş 24 Şubat 2020

    Slm hocam 3 tane sımentel 2si 7 aylik gebe düve 1tanesi biraylik buzali elimde silaş arpaezmesi pancar kuspesi ve haziryem porotoyını 20 olanla arpaezmesi dokunur deniliyor nasil rasyon yapmaliyim suni tohumlamada süt İcin hangi tohumlama yaptirayim tşk

YORUM YAP