Bakan Fakıbaba'nın açıkladığı 300 damızlık koyun alma başvuru şartları neler?

Bakan Fakıbaba'nın açıkladığı 300 damızlık koyun alma başvuru şartları neler?

Köyden kente göçü önlemek için devlet çiftçi ailelere 300 adet damızlık koyun verecek. Üstelik bir de asgari ücretten maaş ve sigorta olacak.

Türkiye tarihinde eşi benzeri olmayan sosyal proje büyük ilgi gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın hazırlattığı projenin sloganı da “Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol”. Peki kimler Tarım Bakanlığı'nın vereceği 300 damızlık koyunu alabilecek? Bunun için gerekli olan şartlar neler? Şehirde yaşayan kişiler köylerine dönüp projeden yararlanabilirler mi? Bu müthiş projeyle ilgili akıllarda bir çok soru var. İşte öğrendiklerimiz;

Köyden kente göçü önlemeyi amaçladıklarını belirten Fakıbaba, “Çiftçi aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. Koyunu alan asgari ücret alacak, sigortasını da yapacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız” dedi... Tarım Bakanlığı'nın geçtiğimiz gün çiftçi ailelere verdiği 300 damızlık koyun müjdesinin detayları ortaya çıkıyor. Peki kimler Tarım Bakanlığı'nın vereceği 300 damızlık koyunu alabilecek, damızlık koyun alma şartları ve gerekli belgeler neler? 300 damızlık koyun için Tarım Bakanlığı'na ödeme yapılmayacak. İşte ayrıntılar; Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 300 damızlık koyun için köylülere garanti de veriyor. İşte Bakan Fakıbaba'nın müthiş projeyle ilgili söyledikleri : “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak.

-ŞARTLAR NELER : 300 damızlık koyun için başvuru şartları çok zorlayıcı olmayacak. Ailenin köyde çiftçi olması yeterli sayılacak. 

-TAPUYA İPOTEK : Devlet 300 damızlık koyunu ailelere köydeki arazi tapusuna ipotek koyarak teslim edecek. Gerekli olan tek şey de bu... 

-KAÇ KOYUN VERİLECEK : Damızlık koyun sayısı 300. Bu her aileye verilecek olan sayı. Değişmeyecek. 

-AİLELERE EK ÖDEME VAR MI? : Çiftçi ailelere 300’er damızlık koyunun yanı sıra sigorta ve maaş desteği de verilecek. Koyun verilen kişi asgari ücret maaşı alacak. Ayrıca koyunlar için veterinerlik hizmetleri ücretsiz olacak. Yem ihtiyacını da devlet karşılaycak. 

-BORÇ ÖDEMESİ NASIL OLACAK : Geri ödeme yavrular doğduktan sonra olacak. Aileler yavruları devlete ya da isterlerse kendileri satarak 300 damızlık koyunun parasını ödeyebilecekler. Fiyat garantisi de olacağından çiftçi zarar etmeyecek.

AHMET EŞREF FAKIBABA GARANTİ VERİYOR

Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 300 damızlık koyun için köylülere garanti de veriyor. İşte Bakan Fakıbaba'nın müthiş projeyle ilgili söyledikleri : “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak.

ŞEHİRDE TEMİZLİK YAPACAĞINA KENDİ İŞİNİN PATRON OL

-Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder. Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak."

Köye geri dönüş projesi

- Kırsal alanda istihdamı artırmak için neler yapacaksınız. Yeni projeler var mı?

İstihdamı artıracak yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Yakında açıklayacağız. Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi. Bunda amacımız köyden şehirlere gidişleri önlemek ve köye geri dönüş sağlamak. Çiftçilerimize damızlık koyun dağıtacağız. Daha çok kadın ve gençlere öncelik vereceğiz. Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. Bunun karşılığında köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa karşılayacağız. Koyunları alan asgari ücret de alacak. Ayrıca sigortasını da yapacağız. Biz yaptığımız masrafları yazacağız. 300 koyun bir sene sonra, normalde bir koyun 1.4 yavru veriyor. Biz bunu bir olarak kabul edelim. 300 koyun 300 yavru verir. Bu yavruların tamamı işletmemizin sahibine ait. Biz buradan masrafları alabiliriz. Koyun parasının bir bölümünü alabiliriz. Ama kazancı hiç bir zaman asgari ücretin altına düşmeyecek. Sigortası devam edecek. Yani düşünün 300 yavru geldi. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder. Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Borcundan düşeriz. 150 yavru elinde kalırsa yine bunlara da bakım desteği vereceğiz. Müthiş bir sosyal proje. Mesela şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Sigortalı olacak. Bunda bizim açımızdan kâr yok. Ödeme 300 tane yavru doğunca başlıyor. Yavrular oldukça borçtan düşülecek. Maaşı al, kendi işinin patronu ol diyoruz.





ETİKETLER:
KAYNAK: Akşam
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • HÜSEYIN YANIK 26 Şubat 2018

    Şu an koydeki ağa babalarına yarıyor gibi sanki özellikle genç aile vereceğiz diyor gençlerin kendine ait tarlası yokolanlar nasıl verilecek veya şehirden köye dönecek onların tarlası yok onlar nasıl alacak ben böle anladım

  • Ekrem Bohcacı 18 Şubat 2018

    Yem,bakım desteği ve veteriner hizmetleri ücretsiz olacak gibi anlasiliyor. Ancak yazinin devaminda son bolumunde "biz yaptigimiz masraflari yazacagiz" diyor. Demekki bu gibi masraflarda dogan kuzulardan karsilanacak.

  • Ahmet 10 Şubat 2018

    Kamudan kaynak bulamadım.. Bir haber ajansı verdi haberi hepsi birbirini kaynak göstererek yayıldı :) Fakat kamudan ses yok daha :(

  • ZEKİ KAYAR 8 Şubat 2018

    Şehirden köye yerleşmek isteyenler için de geçerli mi? Asıl önemli olan soru, bu borç nezaman bitecek ve ipotek kalkacak? Hayvanları hastalık vurur ve telef olurlarsa ne olacak. Sorumlusu kim olacak. Kişinin evine arsasına el mi konulacak?

  • ali ari 8 Şubat 2018

    Slm benimde köyde evim arazim var şu an geçimsizlik ten şehirde çalışıyorum köye dönmek isterim yalnız evimin ve arazimin tapusu yok bu konuda ne yapabilirim

  • Uğur demir 8 Şubat 2018

    Tamam güzel güzel yazılmış 300 koyun vercez sadece tapu ipotek olacak diye ama nekadar arazi olmalı ondan bahsedilmemiş çok büyük arazi isterlerse yine durumu olmayanı değilde zengini desteklemek olmaz mı

  • Enes kilinc 7 Şubat 2018

    Ben büyükbaş hayvancılık yapılmaktayim inekleri satmak zorunda kaldım isletmem var borçtan dolayı ahirida satma durumuna geldim ama bu projeden fayfalanabilirsem şehre görmek istemiyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim

  • Sedat Çağlayan 7 Şubat 2018

    Merhaba bu proje şehirden köye geri dönüş yapmak isteyenleri de kapsayacak mi? Konu ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. İyi günler.

YORUM YAP