Mısır alım fiyatı açıklandı

Mısır alım fiyatı açıklandı

TMO 2019 ürünü mısır alım fiyatını belirledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2019 ürünü mısırın tonunu 1150 liradan alacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamaya göre, 2018 yılında ton başına 950 lira olarak açıklanan mısır fiyatı 2019 yılında, yüzde 21 artışla ton başına 1.150 TL olarak belirlendi.

Çukurova’da lokal olarak başlayan mısır hasadının Kurban Bayramı sonrası yoğunlaşması bekleniyor. 2019 yılı mısır üretiminin geçen yıla göre yüzde 5.3 artışla 6 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ürün bedeli 10 gün içinde ödenecek

–Ürün bedeli ödemeleri, mısırın TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır.

TMO’nun alım politikası

Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre alım politikası özetle şöyle olacak:

— TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 210 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 100 nokta) mısır alımı yapacak.

— Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki mısır üretim miktarının tamamı satın alınacak.

— Ofis ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler mısırlarını elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecek.

Lisanslı depo avantajları

— Lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği ve depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar var.

— TMO işyerlerinde tüm kesimlerden 31 Aralık 2019 tarihine kadar emanet alım yapılacaktır.

–Tüccar ve şirketler; talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet mısırları ile TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolarda bulunan mısırlarını (ELÜS olarak) 1 Ocak – 29 Mayıs 2020 tarihleri arasında TMO’ya satabileceklerdir.

— Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

— Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecek.

–Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan mısır için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek.

— TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25’i TMO tarafından karşılanacaktır.





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP