'Patates ve bakliyat fiyatları belirgin oranda yükseldi'

'Patates ve bakliyat fiyatları belirgin oranda yükseldi'

TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda patates ve bakliyat fiyatlarındaki belirgin yükselişe dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda gıda enflasyonundaki gerilemede taze meyve ve sebze fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi.

Raporda, gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonunun kasım ayında 3,60 puan azalarak yüzde 25,66'e gerilediği kaydedildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonundaki düşüşte taze meyve ve sebze öncülüğünde gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarının belirleyici olduğu vurgulanan raporda, "Diğer yandan, patates ve bakliyat fiyatları belirgin bir oranda yükselmiştir. Bu dönemde, işlenmiş gıda grubu fiyatları yüzde 0,46 ile ılımlı bir artış kaydetmiş, grup yıllık enflasyonu yüzde 23,60’a gerilemiştir. Bu grupta süt ürünleri, çay ve katı sıvı yağlarda fiyatlar düşerken, ekmek ve tahıllar ile konserve ürünlerdeki artış eğilimi yavaşlamakla birlikte sürmüştür. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda enflasyonu kasım ayında sınırlı bir oranda gerileyerek yüzde
24,21 olmuştur" ifadelerine yer verildi. 

Patates fiyatı son bir ayda yüzde 15,3 artarken, patatesin yıllık bazdaki fiyat artışı yüzde 70'i geçti. 

Bakliyatta ise aylık ve yıllık bazda en yüksek fiyat artışı kuru fasulyede yaşandı. Kuru fasulye fiyatı aylık bazda yüzde 13,7 artarken yıllık bazda yüzde 25,6 yükseldi. Diğer bakliyatlarda aylık bazda artış yüzde 6,3 iken yıllık artış da yüzde 13,4 oldu.




ETİKETLER:
KAYNAK: AA
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP