Kuru dönem beslemesi nasıl yapılır?

Kuru dönem beslemesi nasıl yapılır?

Kuru dönem beslenmesi, 2 aylık süren bir periyotta yapılan yani hayvanların sütten kesildiği sağımın yapılmadığı dönemde yapılan bir besleme olmasına rağmen bütün 12 ayı etkilediği için önemli bir beslemedir.

Önemi bunun yanlış yapılan kuru dönem beslenmeler sonucunda doğumdan sonra hipokalsemi ya da süt humması, son atmama, rahim iltihabı, ketozis ve mide dönmesi (abomasum deplasmanı diğer adıyla) akabinde döl verim problemlerini görme şansımızı da arttırıyor. 

Kuru dönem beslenmesinin yapılmasının temel ilkesi hayvanları aşırı şişmanlatmamak. Aşırı enerji yüklemesi yapmamaktan geçmektedir. Ancak çok zayıf beslemek de hayvanların doğumdan sonra iyi pik yapamamalarına neden olduğu için belli bir ayar tutturmamız gerekiyor. 



Özellikle kuru dönem beslenmesinin ana yem maddelerinden bir tanesi samandır. Kuru dönem beslenmesi için saman mutlaka olmazsa olmaz bir yem maddesidir. Takribi kuru dönem boyunca hayvan başına günde 4 ile 6 kg civarında veya şartlara göre 4 ile 7 kg civarında bir samanın rasyonunu mutlaka bulundurması gerekir. Yine çok aşırı enerji yüklemesi yapılmaması gerekir. Bir miktar kuru dönem yemi günlük 3.5 - 4 kg civarında, yine elimizde varsa 7-8 kg mısır silajı kuru dönem rasyonlarının önemli yem maddelerindendir. Bunlara ilave olarak eğer silajınız zayıfsa bir miktarda tahıl katılabilir. Mesela yarım kilo - 1 kg civarında tüm kuru dönem boyunca bu az önce saydığım saman, kuru dönem yemi ve mısır silajını, ilave olarak yarım kilo 1 kilogram civarında en iyisi mısır kırması yoksa arpa kırması katılabilir. Kesinlikle süt yemi kullanılmamalıdır. 

Önceki yıllarda kuru dönemin özellikle son 20 gününde süt yemine geçilmesi çokça önerilen bir konuydu. Hala çeşitli arama motorlarında veya sosyal medyada veya internette kuru dönem beslemesi nasıl yapılmalıdır? diye yazıldığında çok eski bilgilere dayanılarak bu konu karşımıza çıkmaktadır. Bunlar 20-30 yıl öncesi şekillerdi. Lütfen bunu düzeltelim. Artık kuru dönemde özellikle yüksek verimli hayvanlarda bizim anyonik diye nitelendirdiğimiz içerisine özel katkı maddeleri katılarak yapılmış, özel asitleştirilmiş kuru dönem yemleri kullanılmalıdır. Bu şekilde kuru dönem beslenmesini düzenleyebiliriz. 



ETİKETLER: kuru dönem beslemesi,kuru dönem yemi,hayvancılık,inek
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • esra yıldız 14 Mart 2023

    merhaba köşe yazılarını okuduğum zaman sıcaklık stresi ile yazın çok sıcak aylarda enerji ağırlıklı rasyon hazırlanmalı hatta proteinde denmesi çok doğru değildir.yaz aylarında protein ağırlıklı beslenme yapılmalı kış ise enerji ağırlıklı rasyon yapılır.yazın enerji bakımından yüksek rasyon yapılırsa hava zaten sıcak hayvanı daha çok strese ulaştıracaktır.

  • furkan küçük 18 Mart 2022

    Hocam kuru dönem rasyonum 3kg saman,3kg arpa kuru otu,6kg mısır silajı ,3 kg kuru dönem yemi yeterlimidir

  • Harun Uçar 1 Mart 2021

    Hocam bnm iki kere başıma miğde dönmesi geldi burda hatam nedir hayvanları çok aşırıda şişmanlatmamıştım ama arpa ezmesi ile baktım günde 4-5 kilo...

  • Ali Osman Demircioğlu 27 Şubat 2021

    Merhaba hocam,cambazdan almıs olduğumuz inek 2.gebeliğinde ve onların demesine göre 7aylık,veterinerin demesine göre ise 5 aylık ,bunu kendi gözlemlerim ile anlama şansım varmı,ineğe doğru bakımı yapabilmem için.

  • Hüseyin Ağırbaş 21 Şubat 2021

    İyi günler hocam ineğime kuru dönem beslenmesinde. kaçar kilo düve yemi arpa ve mısır kırması, pamuk küspesi, mısır sılajı, pancar küsbesi, buğday samanı var elimde rasyonu nasıl olmalı

  • İsmet çetinel 9 Aralık 2020

    Hocam iyi günler kuru dönemdeki ineklerimi son 60 gün ve son 21 gün nasıl beslemeliyim elimdekiler saman arpa kuru dönem yemi 16 protein

YORUM YAP