Hayvancılık desteklerinde kriter değişti

Hayvancılık desteklerinde kriter değişti

İki yıl önce hayvancılık desteklerinde belli oranda sadeleştirme yapılarak destekleme kalemlerinde sayı azaltılırken bu yıl daha karmaşık bir destekleme uygulaması benimsendi.

Yem bitkileri, buzağı desteği, manda gibi hayvancılık desteklerinde kriterler büyük oranda değiştirildi.

Destekleme kararnamesinde en önemli değişiklikler hayvancılık desteklerinde yapıldı. Buzağı/ malak/manda desteği kapsamında, programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta, destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son iki buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağılarına 350 lira ödenecek. Üreme kriterleri bu Kararın yayımlandığı tarihten sonra tohumlanan sığırlardan doğan buzağılar için uygulanacak.

MANDA DESTEĞİ
Dişi mandalara 250 TL/baş, soy kütüğüne kayıtlı dişi mandalara ilave 200 TL/baş, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri malaklara 250 TL/baş, soy kütüğüne kayıtlı malaklara ilave 200 TL/baş, destek ödenecek.

SÜT İNEĞİNE 150 LİRA DESTEK
Tarımsal destekleme Kararnamesine göre, ıslah amaçlı süt içerik analizi desteği verilecek. Buna göre, ıslah amaçlı süt içerik analizi yapılan ve Bakanlıkça belirlenen süt kalite kriterlerini sağlayan her bir inek için 150 TL/baş’a kadar Bakanlıkça belirlenen miktarda destek ödenecek.

DÜVE ALIMINA YÜZDE 40 HİBE DESTEĞİ
En az 1 baş, en fazla 10 baş düve (manda dahil) alımına, Bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 40 kadar destekleme ödemesi yapılacak.

HASTALIKTAN ARİ İŞLETME DESTEĞİ
Hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan işletmelerde bulunan, damızlık boğalar dışındaki altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine hayvan başına 450 lira ödeme yapılacak. Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam( yani 450 lira), 501 baş ve üzeri için yüzde 50 az ödeme yani hayvan başına 225 lira ödenecek. Ayrıca, onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına 100 lira verilecek.

BESİ DESTEĞİ 250 LİRA
Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dâhil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere 1- 200 baş için (200 dâhil), hayvan başına 250 lira destekleme ödenecek.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK DESTEKLERİ
Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde; Çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara yıllık 5 bin lira ödenecek. Geçen yıl en az 200 baş olan hayvan sayısı bu yıl 100 başa düşürüldü.

CUMHURBAŞKANI’NIN 100 LİRA DESTEK SÖZÜ ŞARTA BAĞLANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçim öncesinde koyun ve keçi desteğinin hayvan başına 100 lira olacağını söylemişti. Kararnamede destek geçen yıl olduğu gibi 25 lira olarak açıklandı. Ancak belli şartlar yerine getirilirse 100 liraya kadar çıkıyor.

YEM BİTKİLERİ DESTEKLERİ
Yem bitkileri desteğinde geçen yıl tek yıllıklar, çok yıllıklar diye destekler kısmen sadeleştirilirken bu yılki kararnamede yem bitkileri yeniden sulu, kuru diye her biri ayrı kategoride değerlendirilerek destek verilmesi benimsendi.

BUZAĞI DESTEĞİNDE FARKLILAŞMA
Çiftçilerin aylardır beklediği 2019 tarım destekleri nihayet açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen 2019 tarım desteklerinde mazot desteği dışında bir çok kalemde geçen yıla göre artış yapılmadı. Desteklerin dikkat çekici bölümleri ise şöyle sıralandı: Dane zeytin ilk kez destekleme kapsamına alındı. Zeytinde dekar başına 15 lira mazot,4 lira gübre desteğinin yanı sıra kilosuna 15 kuruş fark ödemesi de yapılacak. Pamuk üreticileri artan yüksek maliyetlerine rağmen fiyatların düştüğünü belirterek pamukta kilo başına en az 1 lira 25 kuruş destekleme primi ödenmesini istiyordu. Ancak, pamuk destekleme primi geçen yıl olduğu gibi yine 80 kuruş olarak ödenecek… Geçen yıl buzağı desteklemesinde ilave destek alan 9 il bu kapsamın dışına çıkarılırken Hakkari kapsam içine alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın küçükbaş hayvan başına 100 lira destek sözü ise şartlara bağlandı. Nadasa bırakılan tarım arazileri için 8 lira organik gübre kullanan çiftçilere dekara 10 lira destek sağlanacak. Belirtilen şartları taşıyan saf sütçü sığır ırklarının 5 yaş üzeri olanları ile diğer sığır ırklarının etçi veya kombine ırk; bakanlıkça izinli tabii tohumlama boğaları veya suni tohumlama sonucu doğan buzağılarına 600 lira destek verilecek.

En az 20 baş ve üzeri doğuran inek varlığına sahip işletmelerde, doğuran saf sütçü ırk inek varlığının en fazla yüzde 60’ınm (5 yaş ve üzeri olanlar dahil), etçi ırk boğalardan Bakanlıkça izinli tabii tohumlama boğaları veya suni tohumlama sonucu doğan buzağılarına 600 TL/baş ödenecek.

9 İL, İLAVE BUZAĞI DESTEĞİ KAPSAMI DIŞINA ÇIKARILDI
Buzağı desteği ile ilgili yapılan düzenleme ile, geçen yıl 30 ilde buzağı başına ilave 200 lira destek verilirken bu yıl kapsam daraltıldı ve destek yarı yarıya düşürüldü. Bu yıl Hakkari’nin de ilave edilmesi ile 30 yerine 22 ilde ilave 100 lira buzağı desteği ödenecek. Kararnameye göre Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara, buzağı başına ilave 100 lira ödenecek. Geçen yıl ilave destek verilen, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Samsun, Tokat ve Yozgat’taki yetiştiriciler bu yıl ilave destek alamayacak. Geçen yıl listede olmayan Hakkari ise bu yıl ilave destek alacak iller arasında yer aldı.

SOY KÜTÜĞÜNE KAYITLI BUZAĞILARA İLAVE 175 TL/ BAŞ ÖDENECEK
Tarım Bakanlığının izin verdiği yerli sperma üretim merkezlerinde Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave buzağı başına 50 lira ödeme yapılacak.


ETİKETLER: hayvancılık,hayvancılık destekleme,süt ineği,manda desteği,buzağı desteği,düve alımı,besi desteği,buzağı desteği kapsamı
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP