KURUYA AYIRMA-KURUDA BARINAK KOŞULLARI VE MEME SAĞLIĞI:
Yazar Adı: Veteriner Hekim Hasan ODABAŞI

KURUYA AYIRMA-KURUDA BARINAK KOŞULLARI VE MEME SAĞLIĞI:

1) Kuruya ayrılacak hayvanlar yoğun bir şekilde stres yaşar.Bu stres hem sağımın kesilmesi hemde yemlerinde değişiklik lerle oluşmaktadır.

Bu stresi en aza indirmek için de bol temiz altlıklı ve kalabalık olmayan 2 şerli veya tekli gruplamanın olduğu yerlere ayrılmalıdır.

2) Kuruya çıkarma yöntemi olarak amacımız günlük 5-7 kg süt verimine düşündükten sonra hayvanimizi kuruya çıkarmalıyız.

3) 3 sağım yapan işletmelerde kuruya çıkarmaya 5 gün kala 2 gün günde 2 sağım son 3 gün ise günde 1 sağım yapıp kuruya ayirmaliyiz. Bu durum sağım stresini en aza indirir.

4) Süt düşürme döneminde kuruya alcagimiza 5 günlük kalan dönemde sadece saman ve su ile hayvanimizi bakilabilinir.

5) Sağmal dönemde bir inek 2 veya daha fazla mastitis (Meme ağrısı) yaşamış ise bu hayvanların tedavileri için kuru dönemde tedavi yapılmalıdır.

6) Kuruya ayrilacak hayvanlar gizli mastitis hastalığı CMT ile kontrol edilmeli. Gizli mastitis vakası varsa tedavi edilmelidir. Bu yapılmazsa doğum sonrası mastitis vakaları ile karsilasilabilinir.

7) Meme fizyolojik olarak son 20 gün tekrar süt üretimine (kolastrum) üretimine başlar. Bu dönemde memelerde süt bulunma durumuna göre meme ucu kanalindaki savunma azalabilir. Bu dönemde nemde hayvanlar kirli altlıklı bir yerde ise çevredeki mikroplar tekrar meme ucundan girerek mastitis yapabilir.
Son 20 günde memede süt damlatma durumu takip edilip, süt damlatma durumu varsa sağım dönemde ndeki son daldırma uygulana bilinir.

8)Kuru dönem meme tüpleri mutlaka uygulanmalı ve bu uygulama yapılırken meme ucu kanalına kesinlikle zarar verilmemelidir.Uygulama anında hijyen kurallarına tam uyulmalıdır.

9) Kuru dönemde buzağıların ishal olmamasi için annelere E.coli Rota ve Corona aşıları kesinlikle yapılmalıdır.




ETİKETLER: kuru dönem bakımı,kuru dönem
YAZARIN DİĞER YAZILARI