Dronlar elmaları toplamaya başlıyor

Dronlar elmaları toplamaya başlıyor

İsrailli girişim Tevel Aerobotics'e göre meyve bahçelerinde meyve toplayabilecek ciddi bir işçi sıkıntısı var. Bu nedenle şirket, işi yapan otonom uçan dronlar şeklinde bir alternatif geliştiriyor.

Sistemin FAR (Uçan Otonom Robotlar) birimlerinin her biri, meyve ağaçlarının yanında hareket eden tekerlekli bir temel araç ile bu araca elektriksel olarak bağlı dört adet drondan oluşur. Dronların, yerleşik kameralarını ve yapay zeka tabanlı bilgisayar görme algoritmalarını kullanarak, tek tek meyveler ve diğer nesneler arasında ayrım yapabildikleri bildiriliyor. Ayrıca her meyvenin büyüklüğünü ve olgunluğunu değerlendirerek hasat için uygun gördüklerine doğru çarpışmasız bir uçuş yolu planlayabilirler.

Dronlar aldıkları elmayı ana aracın üzerine bırakarak toplama işlemine bataryaların gücü yettiği kadar gece gündüz devam edebiliyorlar.

Çiftçilere, FAR filolarını gerektiği gibi kiralamalarını ve elma bahçesi için kaç tane, ne zaman ve ne kadar süreyle gerekli olduğu planlamaları yapıldıktan sonra FAR filoları teslim ediliyor ve toplama işlemi başladığında, sisteme entegre olan uygulama, toplanan meyve miktarı ve hasat sürecinde kalan tahmini süre gibi faktörlerin gerçek zamanlı görüntüsünü sağlar.

Sistem henüz ticari kullanım için mevcut değil, ancak bu yıl içinde İspanya, ABD ve İtalya'daki elma bahçelerinde pilot projelerde kullanılacağı bildiriliyor.


ETİKETLER:
KAYNAK: İHA
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP