Küresel gıda enflasyonu ile Türkiye makası açıldı

Küresel gıda enflasyonu ile Türkiye makası açıldı

Küresel gıda fiyatlarında aylık değişim yaşanmaz ve yıllık yüzde 2 seviyesinde bir düşüş görülürken Türkiye'de yıllık yüzde 68'i aşan bir artış söz konusu.

Türkiye ile küresel gıda enflasyonu arasındaki makas açılıyor. Küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 2,1 düşerken, Türkiye'de yüzde 68,2 arttı.

Dünya gıda fiyatları Haziran ayında bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışların tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenmesiyle aylık bazda değişim göstermedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Mayıs ayındaki revize 120,6 seviyesinden değişim göstermeyerek Haziran ayında 120,6 oldu.

Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 120,4 olarak açıklanmıştı.

Haziran ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi bir yıl önceki seviyenin yüzde 2,5 altında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle Mart 2022'de kaydettiği tarihi zirvenin ise yüzde 24,8 altında bulunuyor.
Tahıl fiyatları yüzde 3 azaldı
Küresel gıda fiyatları yıllık bazda ise yüzde 2,1 düşerken, Mart 2022’de zirveye ulaştığı seviyeden yüzde 24,8 altında kaldı. Endeksin haziranda sabit kalmasında tahıl fiyatlarındaki düşüşün bitkisel yağlar, şeker ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışla dengelenmesi etkili oldu. Tahıl Fiyat Endeksi, ana ihracatçı ülkelerdeki iyi hasat beklentileriyle haziranda önceki aya göre yüzde 3 azaldı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise palmiye yağına yönelik artan küresel talep ve Amerika kıtasında soya ve ayçiçek yağlarına yönelik güçlü taleple arttı. Buna göre, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 3,1 yükseldi.
Tereyağı fiyatları 24 ayın en yüksek seviyesinde
Şeker Fiyat Endeksi, olumsuz hava koşullarının Brezilya ve Hindistan'daki üretime muhtemel etkisine ilişkin endişeler nedeniyle yüzde 1,9 arttı. Aynı dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, güçlü perakende satışlar, Batı Avrupa'da mevsimsel düşen süt teslimatları ve Okyanusya bölgesindeki düşük stoklar nedeniyle yüzde 1,2 yükseldi. Öte yandan tereyağı fiyatları da söz konusu etkiler nedeniyle 24 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.Et Fiyat Endeksi ise domuz, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin uluslararası fiyatlarındaki hafif artışların, kümes hayvanları etlerinin fiyatlarındaki hafif düşüşle dengelenmesi sonucunda Haziran'da değişim göstermedi.


ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP