Çiğ inek sütünün sınıflandırılmasında üretici yine sanayicinin insafına terk edildi!

Çiğ inek sütünün sınıflandırılmasında üretici yine sanayicinin insafına terk edildi!

Sütte kaliteli üretimi teşvik etmek amacıyla uygulamaya geçirilen yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırma sisteminde hakem laboratuvar şartı getirilmeyerek, üretici yine mağdur edilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ önceki gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

HAKEM LABORATUVAR ŞARTI GETİRİLMEDİ 
Çiğ inek sütünün sınıflandırılmasına yönelik uygulamanın başlatılması sektörde olumlu karşılanırken, hakem laboratuvar şartının getirilmemesi dikkat çekti. 

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATMIŞTI 
Bilindiği üzere çiğ süt fiyatlandırmasında tek tip uygulama farklı tartışmaları gündeme getirirken üreticinin de mağduriyetine neden oluyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı hem üreticinin mağduriyetini gidermek hem de kaliteli süt üretimini teşvik etmek için çiğ süt fiyatlandırmasında yağ ve proteine göre fiyatlandırma sistemine geçilmesi yönünde bir çalışma başlatmıştı. 

ÜRETİCİNİN DEĞİL SANAYİCİNİN DEDİĞİ OLACAK 
Bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için özellikle hakem laboratuvarın olmazsa olmaz şartı olarak gösteriliyordu. Çünkü hakem laboratuvar şartı bulunmadığı takdirde yine üreticinin değil sanayicinin analiz sonuçları geçerli olacak. Uygulamada hakem laboratuvar şartı bu kadar önemli olmasına rağmen yayınlanan tebliğde böyle bir düzenlemenin bulunmaması dikkat çekerken, “Bakanlık yine üreticiyi sanayicinin insafına terk etti” eleştirilerine neden oldu. 

3 İLDE BAŞLAYACAK 2022’DE TÜM İLLERDE UYGULANACAK 
Çiğ inek sütünün bileşimindeki yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılmasına yönelik uygulama 2020-2021 yıllarında Çanakkale, Burdur ve Aksaray illerinde, 2022 yılından itibaren ise tüm illerde uygulanacak.



DÖNEMLERE GÖRE PROETİN VE YAĞ ORANI SÜTÜN KALİTESİNİ BELİRLEYECEK 
Çiğ inek sütünün kalitesi, protein ve yağ değerlerine göre üç ayrı sınıflandırma (A, B, C) ve iki döneme (Ekim-Mart ve Nisan-Eylül) göre belirlenecek. 

DEĞERİN BİRİ TUTMAZSA KALİTESİ DÜŞECEK!
Sınıf tespitinde, yağ ve protein oranlarının aynı anda sağlanması zorunlu olacak. Sağlanamadığı durumlarda, çiğ süt düşük olan değerin yer aldığı sınıfa göre sınıflandırılacak. Bu zorunlulukta üreticinin aleyhine sonuçlar doğurmasından endişe ediliyor. 

REFERANS FİYAT HANGİ SÜT İÇİN GEÇERLİ OLACAK?
Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenecek referans fiyatın hangi sınıftaki süt için geçerli olacağı da bilinmiyor. Yayınlanan tebliğde bu konuyla ilgili bir bilgi yer almadı.


ETİKETLER: hayvancılık,inek,süt,süt üretimi,çiğ süt,tarım ve orman bakanlığı
DEĞERLENDİR:
DİĞER HABERLER
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP