Kanola çiftçilerin geçim kaynağı oldu!

Kanola çiftçilerin geçim kaynağı oldu!

Silivri Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Oral, Kanola çiçeklerinin çiftçilere ciddi gelir kaynağı sağladığını söyledi. Oral, “Şu an kanoladan aldığımız verim, Avrupa ortalamasının üstündedir" dedi.

Bölgede 15 yıldır ekilen kanolanın, Trakya ve Silivri'deki çiftçilerin geçim kaynağı olduğunu söyleyen Başkan Oral, tarlaları renklendiren kanolanın yağ yapımında kullanıldığını belirterek, "Kanola bir yağ bitkisidir, bu çiçekler bir süre sonra tane bağlayacak. Kanola tohumundan bitkisel yağ meydana gelir. Yağ ülkemizin en büyük açıklarından biri. Dış alımında petrolden sonra en çok harcadığımız döviz ham yağdır. Çiftçilerimiz kanola ekerek, ülkenin dış ticaretine yağ üreterek katkı sağlıyor" ifadesini kullandı.

Ayrıca Oral, kanola yağının yemeklik kalitesinin olduğunu ifade etti.

Kanola Bitkisi Nedir?

Kanolanın Önemi Bitkisel yağ kaynağı olarak Kanola ülkemize II. Dünya savaşı sırasında Bulgaristan ve Romanya'dan Gelen göçmenlerle kolza adı ile ülkemize girmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuştur. Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kanola kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola tanesinde bulunan yüzde 38-50 yağ, yüzde 16-24 protein, zengin oleik ve linoleik asit miktarı ve yağının kaynama noktasının yüksek olması (238 0C) nedenleriyle önemli bir yağ bitkisidir. 

İklim ve Toprak İstekleri 

Kanola bitkisi kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde genellikle kışlık kanola tarımı yapılmaktadır. Kışlık kanola kışa kar altında santigrat 15 dereceye kadar dayanıklıdır. Ancak kışa girerken rozetleşmesini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun için Ekim ayının başında tavlı toprağa ekilmeli ve çıkışı sağlanmalıdır.Kışa rozet Hab dönemi oluşmadan giren kanola bitkileri sıfırın altındaki sıcaklıklardan zarar görmektedir.Yazlık kanola daha çok ılıman iklim bölgeleri olan Ege ve Akdeniz'de yetiştirilmektedir. 

Konola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir. Su tutan, göllenen tarım alanlarında çok zarar görmektedir. En iyi yetiştiği toprak humuslu, derin yapılı, nötr veya hafif alkali ve hafif asit topraklardır (pH: 4.2-7.2). 

Kanola ekim zamanı Trakya, Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 15 Eylül- 15 Ekim tarihleri arasında yapılmalıdır. Karadeniz bölgesinde sahil kuşağında en uygun ekim zamanı 15 Eylül- 20 Ekim tarihleri, iç kesimlerde 20 Eylül- 10 Ekim tarihleri kanola için uygun ekim zamanıdır.






ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
DİĞER HABERLER
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP