"Üretim piramidinin en tepesinde, damızlık sürülerin ariliği yer alıyor"
Verim Gıda'dan Veteriner Hekim Hamdi Söylemez, beyaz etin nihai tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği üretim süreçlerinin tamamında standart üstü kontrol, takip ve sağlıklı üretim gayretini göstermek gerektiğini söylüyor.
Verim Gıda Canlı Faaliyetler Müdürü Hamdi Söylemez, salmonella'nın insan sağlığını tehdit etmesi, morbiditeye yol açması, ülke hayvancılığını verim kaybına uğratması ile broyler ve yumurta tavukçuluğu için ciddi sorun olmaya devam ettiğini vurguluyor.
Hamdi Söylemez, kanatlı yetiştiriciliği ve kanatlı eti hakkında konuşmasına şu şekilde devam etti: "Dünyada kanatlı eti üretimi kırmızı ete göre sağladığı avantajlarla sürekli bir gelişme eğilimi gösteriyor diyen Söylemez, bugün 1 kilogram kırmızı et üretimi için 15 -16 litre su tüketilirken, bu oran beyaz ette 4 litre; kırmızı etin kilogramı için 6-7 kg yem tüketimi söz konusuyken beyaz et için bu rakam 1,6-1,7 kg civarındadır. Yine, kırmızı et için salınan CO2 miktarı, beyaz ete göre 8 kat daha fazladır. Yetişme sürelerine baktığımızda, karşımızda 5 haftada tüketime hazır bir beyaz et var. Bu kadar avantajı bir sektörde, nihai tüketiciye kadarki üretim süreçlerinin tamamında standart üstü kontrol, takip ve sağlıklı üretim gayreti göstermek gerekiyor.
Salmonella’dan ari yetiştirilen damızlık sürülerini elde ederken; kuluçka aşamasında kontamine olmadan üretim çiftliklerine ulaşan sağlıklı civcivlere tavizsiz biyogüvenlik kurallarının uygulandığı, kemirgen ve haşere mücadelesinde azim gösterilen, personel eğitiminin ön plana alındığı uzun bir süreç yaşanıyor.
Aşılamada kar-fayda oranına bakmak gerekiyor
Aşılama uygulaması, son yıllarda sağlıklı üretim sürecine katkısı olması için ülkemizde de gerek damızlık gerekse yumurta tavuklarında yapılmaktadır. Önümüzdeki süreçte özellikle canlı aşıların kullanım oranı; hücresel immüniteyi stimüle etme, saha suşlarından ayırt edilebilme, dokularda uzun süre kalma, su, sprey ve yemle uygulama kolaylığı sağlama gibi özelliklerinden dolayı artabilir. Ancak aşı maliyetlerinin şu an için yüksek olması kullanım oranına negatif etki edebilir. Burada kar-fayda oranına bakmak gerekiyor.
Salmonella bakterisi, insan sağlığı üzerinde risk oluşturabilecek tifo ve paratifo hastalıklarına zemin hazırlaması açısından önemlidir. Bu etkenler, kanatlılarda %80’lere varan oranda mortaliteye sebep olmaları nedeniyle ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor.
Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium’un, yumurtanın oluşumu sırasında yumurtayı kontamine ettiği görüşü de var. Bu iki bakterinin de yumurta kanalını kolonize etme kabiliyetleri olduğu bildiriliyor. Bu gösteriyor ki yumurta tavuğunun mümkün olduğunca bu bakteriden uzak olması önem arz ediyor.
Salmonella ile mücadele noktasında Tarım Bakanlığımızın hayata geçirdiği ve takibini yaptığı Ulusal Salmonella Kontrol Programı bu yolda atılmış ciddi bir adım. Amaç, insanlardaki hastalık vakalarından izole edilen Salmonella sonuçları ile hayvansal üretimden elde edilen sonuçların karşılaştırılması ve değerlendirilmesi olarak ifade ediliyor. USKP, üretimin her aşamasının kontrol edilmesini gerekiyor. Özellikle üretim piramidinin en tepesindeki damızlık sürülerin ariliği olmazsa olmaz. Buradaki sıkıntı, ne dezenfeksiyon ne aşı ne de rodent kontrolü ile giderilemeyecek kadar önemli.
Zoonoz özelliği önem arz eden Salmonella ile mücadelede en ufak bir gevşeklik göstermenin insan sağlığı ve ülke ekonomisi açısından kayıplara yol açacağı kesindir. “Civcivim temiz bir damızlık sürüden geldi, ben iyi bir aşılama yaptım, bu iş tamamdır”, diyerek olmuyor. Asıl mücadele bundan sonra başlıyor. Bizden önceki aşamadaki arkadaşlarımızın gösterdiği gayreti, bayrak yarışı gibi bizim de aynı titizlikle devam ettirmemiz gerekiyor.
ETİKETLER: kanatlı yetiştiriciliği,kanatlı eti,beyaz et,salmonella
KAYNAK: Hayvancılık Akademisi
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.