2020 yılı tarım destekleme miktarı açıklandı

2020 yılı tarım destekleme miktarı açıklandı

Bütçe Başkanı Naci Ağbal, 2020 yılı için tarımsal desteklemeye 22 milyar TL, tarım sektörü yatırım ödeneklerine 5,1 milyar TL, tarımsal kredi ve ihracat desteğine de 6,3 milyar TL'lik bütçe ayırdıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, 2020 bütçe teklifine dair basın toplantısı düzenledi.

2020'de bütçeden tarım için ayrılan toplam kaynağın 33,4 milyar TL olduğunu açıklayan Ağbal, tarımsal desteklemeye 22 milyar TL, tarım sektörü yatırım ödeneklerine 5,1 milyar TL, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT'lerin finansmanı ve ihracat desteğine 6,3 milyar TL ayrıldığını söyledi. 

Ağbal, "Tarımsal destekleme programları için ayırdığımız kaynak, 2019 yılı ödeneklerine göre yüzde 36,6 oranında artarak 22 milyar liraya çıkarılıyor" derken desteklemelere ilişkin alt kalemlerin detaylarını da paylaştı. 

Ağbal, "Detaylarına baktığımızda, 22 milyar liralık tarımsal destekleme bütçesi içerisinden 6,6 milyar lira doğrudan hayvancılık desteklerine, 3,1 milyar lira mazot desteği, 2,4 milyar lire pamuk prim desteği, 2 milyar lira hububat prim desteği, 1,4 milyar lira kırsal kalkınma desteği, 1,1 milyar lira tarım ürünleri sigorta desteği, 900 milyon lira gübre desteği, 900 milyon lira fındık alan bazlı gelir desteği, 776 milyon lira yağlı tohumlu bitkiler prim desteği, 307 milyon lira telafi edici ödeme desteği, 182 milyon lira çay prim desteği ve 2,2 milyar lira diğer tarımsal destekleme hizmetleri ödemeleri için ayrıldı" dedi.

Ağbal, "İnşallah, 2020 yılında çiftçilerimize yapılacak bu destekleme ödemeleri hem tarımsal üretimin artmasına hem de vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları kaynakların temimine katkı verecektir" diye konuştu.

Öte yandan çiftçilerin 2018 yılına dair tarımsal desteklemeleri daha yeni ödenirken, 2019 desteklemeleri ise hala açıklanmadı.

Sektör temsilcileri, sık sık desteklemelerin miktarı kadar, açıklanma zamanı ve ödeme tarihlerinin de doğru zamanda yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sektör paydaşları, zamanında açıklanmayan ve ödenmeyen desteğin üretim planlamasına katkı sağlamadığını ifade ediyor.





ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP