Hububat üreticisinin gözü Bakanlıkta: 310 TL'lik dekar desteği ne zaman ve ne kadar artacak?

Hububat üreticisinin gözü Bakanlıkta: 310 TL'lik dekar desteği ne zaman ve ne kadar artacak?

TMO hububat alım fiyatlarındaki beklentiyi karşılayamayan çiftçinin gözü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği 'destek güncellemesine' çevrildi.

Hububatta TMO tarafından açıklanan alım fiyatlarının düşük açıklanması çiftçide büyük bir hayal kırıklığına neden olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, buğday ve arpada alım fiyatlarını artırmak yerine tarımsal destekler miktarlarının artırılacağını açıklamıştı. Ancak destek tutarlarının ne zaman ve ne kadar artırılacağı açıklanmamıştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İran savaşından dolayı artan girdi maliyetlerinin nasıl hesaplanarak, destek tutarının ne zaman artırılacağına dair açıklamalarda bulundu.

Türkmedya tarafından düzenlenen tarım zirvesinde çiftçinin gündemindeki destek tutarlarına yönelik merak edilen soruları yanıtlayan Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, 2026 yılı için açıklanan 310 TL'lik birim destek tutarının hangi kriterlere göre artırılacağına açıklık getirdi.


"Hasat Tamamlanmadan Hesap Yapamayız"

Çiftçinin en çok merak ettiği "ne kadar artacak ve ne zaman ödenecek?" sorusuna yanıt veren Bakan Yumaklı, hesaplama yöntemi için hasat döneminin tamamlanması gerektiğini vurguladı. Yumaklı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:Yerel Haberler

"Bütün bunları bizim hesaplayabilmemiz için üretim faaliyetlerinin sona ermesi gerekiyor. Yani hasat dönemlerinin tamamlanması lazım. Dolayısıyla biz üretim sezonunun sonunda, savaşın getirmiş olduğu girdi maliyetlerindeki artışı hesaplayarak, 2026 yılı için belirlenmiş olan 310 liralık dekar başına birim destek fiyatına eklemiş olacağız."

Çiftçi Beklentisi: Alım Fiyatı mı, Destek mi?
Hububat alım fiyatlarının düşük açıklanmasıyla birlikte üreticiler, maliyetlerini karşılayacak bir fiyat iyileştirmesi bekliyordu. Ancak hükümetin stratejisi, alım fiyatını yükseltmek yerine "destekleme ödemelerini artırmak" üzerine kuruldu.

Şimdi Ne Olacak?

Bakan Yumaklı'nın yaptığı açıklamaya göre çiftçi girdi maliyetlerindeki artışın desteklere yansıtılması için hasat sonu beklenecek. Hasat sonunda hesaplanan artışlar, desteklere ilave edilecek ancak çiftçi arttırılan bu destek miktarını en erken 2027 yılı Mart-Nisan ayında alabilecek.


ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP