Bakan Yumaklı: Yerli buğday çiftçiden tam not aldı

Bakan Yumaklı: Yerli buğday çiftçiden tam not aldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilen ‘Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerinin Hasat ve Tanıtım’ programına katıldı.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde gerçekleştirilen buğday hasadına katılan Bakan Yumaklı, TAGEM tarafından geliştirilen Ayten Hanım ve Selami Bey isimli ekmeklik buğday çeşidinin çiftçilerden tam not aldığını belirtti. Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde gerçekleştirilen buğday hasadına katılan Bakan Yumaklı, TAGEM tarafından geliştirilen Ayten Hanım ve Selami Bey isimli ekmeklik buğday çeşidinin çiftçilerden tam not aldığını belirtti.

Burada, TAGEM tarafından geliştirilen soğuğa ve kuraklığa dayanıklı iki tohumun tanıtımını yapan Bakan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de üretilen ve kullanılan tohumların ıslahıyla ilgili çalışmalara bütün hızıyla devam ettiğini ifade etti.
'YERLİ TOHUM SELAMİ BEY İLE AYTEN HANIM'
TAGEM tarafından geliştirilen 'Selami Bey' buğday çeşidinin kuru şartlarda 450 ile 500 kilogram arasında sulu şartlarda ise 600 ile 725 kilogram arasında verim alınacağını belirten Yumaklı, "Yine aynı şekilde buna benzer bir tohum çeşidi de Ayten abla çeşidi ve buna ismini veren ıslahçımız Ayten Hanım da yanımda. Netice itibariyle ıslah çalışmalarının çok uzun süren, sabır isteyen her seferinde bir adım daha ileriye gidebilmek için cesaret isteyen bir yönü var. Selami Bey çeşidinin bu hale gelmesi için yaklaşık 14 yıl geçmesi gerekli. Yine aynı şekilde Ayten Hanım ekmeklik buğday çeşidinin de bu hale gelebilmesi için 6 yıllık bir süre gerekti. İkisinin arasındaki farkı bu kullanılan yöntemlerin her seferinde gelişmesi, modern ıslah yöntemlerinin ıslah çalışmalarına katılmasıdır. Bu alanda ülkemizde gerçekten pırıl pırıl gençlerimiz var. Islahçı arkadaşlarımız var. Bütün amaçları Türkiye'deki tarımsal üretimin her türlü şartları göz önüne alarak hiç kesintisiz bir şekilde daha verimli ürünlerde daha kaliteli ürünlerle yapılabilmesini sağlamak” diye konuştu. 
ÇİFTÇİLERDEN TAM NOT
Geliştirilen iki buğday çeşidinin de çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, “Bugün burada hasadı yapılan tohum çeşidinin çiftçilerimizden de tam not aldığını tekraren belirtmek istiyorum. Islah çalışmaları başta olmak üzere tarımsal üretimin bütün ülkemiz çiftçileri için en iyi şekilde yapılabilmesi için tohumdan mekanizasyona kadar hasat metodlarından diğer unsurlara kadar her hususta çalışan bütün arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu her iki çeşidimizin de ekmeklik buğday çeşidimizin de ülkemiz için, çiftçimiz için hayırlı olması diliyorum” şeklinde konuştu.


ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP