Buzağı Bakımı
Yazar Adı: Veteriner Hekim Serkan AKPINAR

Buzağı Bakımı

Hayvancılığın sürdürülebilir şekilde yapılabilmesi için en önemli konulardan birisi buzağı bakım ve beslemesidir. Ancak ülkemizde doğan buzağıların %20-25 kadarı yaşamlarının ilk aylarında kaybediliyor. Elde sağlam veriler bulunmasa da günümüzde buzağı veriminin %60 civarında olduğu düşünülmektedir. 2015 verilerine göre Türkiye’de mevcut 14 milyon sığırın yaklaşık 5.5 milyonunun boğa altı yani tohumlamaya elverişli olduğu bildirilmektedir. 5.5 milyon ineğin %60’ının doğurduğu varsayılırsa yıllık buzağı üretimi 3.3 milyon baş demektir. Bunun %20’si 660 bin buzağı demektir...

Bu önemli kaybın önüne geçebilme konusunda ilk olarak yapılacak iş koruyucu hekimlik uygulamalarıdır. Annenin gebelik döneminden itibaren başlanacak olan bu uygulamalar hastalıklara karşı olan savaşımızda en önemli silahımızdır. Özellikle, Kuru Dönem olarak adlandırılan gebeliğin son iki ayında yapılacak aşı uygulamaları, hastalıklara karşı oluşan bağışıklığın anneden yavruya aktarılabilmesi için gereklidir. Bu şekilde yavruları hastalıklara daha dirençli olarak dünyaya getirmiş oluruz. 
Şunu unutmamak gerekir ki aşı uygulamaları sadece uygun ortamlarda bakılan iyi beslenen, en azından sütten kesim zamanına kadar ayrı bölmelerde tutulan buzağıları koruma altına alır ve dirençlerini arttırır.

Bundan sonraki aşamada ise doğumla birlikte buzağının bakım ve beslemesi başlar. Buzağılar doğumdan sonraki ilk iki saat içinde mutlaka ve mutlaka kolostrum almalıdır. Çünkü, kolostrumun buzağının barsaklarından geçmesini sağlayan mikro ölçekli delikler ilk iki saatten sonra hızlı bir şekilde kapanmaya başlar. Yapılan araştırmalarda 48 saat sonra bu mikro deliklerin tamamen kapandığına dair bulgulara rastlanmıştır.

Göbek kordonunun bakımı da dünyaya henüz gözlerini yeni açmış buzağıların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bununla birlikte verilen kolostrum ve sütün, mutlaka ve mutlaka buzağının vücut sıcaklığı olan ve aynı zamanda annenin memelerinden çıkan sütün sıcaklığı da olan 37-38 santigrat derece olması gerekir. Bu sıcaklık, hem buzağının sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin yaşayabilmesi için hem de buzağının vücut sıcaklığını düşürmemek için gereklidir. 

Buzağıların beslenmesinde çeşitli seçenekler bulunmakla beraber biz Matlı Grubu olarak, buzağının canlı ağırlığının %2 si kadar 17-18 proteinli buzağı yemi ve yine buzağının canlı ağırlığının binde 2 si kadar iyi kaliteli kaba yem öneriyoruz. Basitçe örneklendirmek gerekirse 100 kg canlı ağırlığa gelmiş bir buzağıya 2 kg kesif yem, 200 gram kaba yem verilmelidir. Bu miktarlar buzağının kolay ulaşabileceği şekilde iki-üç günlük yaştan itibaren verilebilir.

Tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen yine de zaman zaman solunum problemleri, ishaller gibi çeşitli hastalıklar buzağıların hayatlarını tehdit ediyor. Buzağı ishallerine; Rotavirus, Coronavirus gibi viral etkenlerin yanı sıra, E. Coli, Salmonella gibi bakteriyel etkenler ve Giardia, Cryptosporidium gibi paraziter etkenler neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise deneyimli bir Veteriner Hekimi tarafından müdahale gereklidir. Hastalığa sebep olan etkenin hızlı bir şekilde bulunup ortadan kaldırılması gerekir. Yoksa ciddi verim kayıpları hatta ölümler şekillenebilir. 

Bir örnekle bunu açıklamak gerekirse, yakın bir tarihte İzmir/Ödemiş’te bir yetiştiricimiz, buzağı yemi kaynaklı buzağılarında ishal olduğunu düşünmüş. Bunun üzerine olayı yerinde tespit etmek amacıyla yetiştiricimizi ziyaret ettik. Hayvanlara verilen yemlerin miktarında, yapısında veya kokusunda herhangi bir olumsuzluk yoktu. Buna rağmen bir arada barınan buzağıların çoğunda ishal problemi tespit edildi. Teknik Destek Ekibi’mizde bulunan buzağı ishal kitleriyle gerekli tetkikleri yaptıktan sonra hayvanlarda Cryptosporidium etkenine (buzağılar da ishal yapıcı etken) rastladık. Acilen gerekli ilaçların temin edilmesi için işletme sahibini bilgilendirdik. Kısa süre içinde sorun çözülmüş oldu.

 Tüm bu bilgileri ve daha fazlasını saha elemanlarımız olan Bölge Satış Yöneticilerimiz, Teknik Destek Yöneticilerimiz ve çağrı merkezimizden bize ulaşarak bulabilirsiniz. 






ETİKETLER: serkan akpınar,buzağı bakımı
YAZARIN DİĞER YAZILARI