2025 TARIMSAL DESTEKLEME MODELİNDE HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK VERİLECEK?

2025 TARIMSAL DESTEKLEME MODELİNDE HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK VERİLECEK?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan yeni destekleme modelinde hangi ürüne ne kadar destek ödeneceği kalem kalem belirlendi. Temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği hangi ürünlere ödenecek?

2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile ilgili Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazetede yayınlandı. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi, bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak.

Peki, yeni destekleme modelinde çiftçi eski sisteme göre ne kadar fazla destek alacak? Bu konuyla ilgili Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çiftçiyi bilgilendirmek için bir tablo hazırladı. Tabloda, çiftçinin hangi üründe ne kadar destek ödeneceği kalem kalem belirlendi.
Yeni destekleme modelinde destekler, temel destekler, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği olarak 3 başlıkta toplanırken, çiftçilere de buna göre destek ödenek.

BUĞDAYDA 5 KALEMDE DESTEK ÖDENECEK!
Yeni destekleme modelinde gübre, mazot desteği diye bir başlık bulunmazken, destekler 3 temel başlık altında oluşturulacak. Örneğin buğdayda 5 ayrı kalemde destek ödemesi yapılabilecek ve toplam destek ödemesi 1149 liraya kadar çıkabilecek. Mevcut durumda yani 2024 yılı destekleri kapsamında buğdayda mazot, gübre, sertifikalı tohum kullanım ve organik gübre desteği olarak toplam 290 lira destek ödenirken, yeni destekleme modelinde buğdaya temel destek, planlı üretim desteği, su kısıtı desteği ile üretimi geliştirme desteği olarak sertifikalı tohum kullanım ve katı organik gübre kullanım destekleri verilecek.

Buğdaya su kısıtı desteği sadece yeraltı sularının yetersiz olduğu bölgelerde verilecek. Planlı üretim desteği de bakanlık tarafından belirlenen havzalarda buğdayın ekilmesi durumunda ödenecek. Bu durumda su kısıtı desteği hariç tutulduğunda çiftçiye toplam 807 lira destek ödemesi yapılacak.
Yeni destekleme modelinde buğdaya verilecek destek miktarları da şöyle; Temel destek olarak 317 lira, planlı üretim desteği olarak 317 lira, su kısıtı desteği 342 lira, sertifikalı tohum kullanımı 122 lira, katı organik gübre kullanımı 51 lira olmak üzere toplam 1149 liraya kadar destek alabilecek.


ETİKETLER:
DEĞERLENDİR:
YORUMLAR
  • Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

YORUM YAP