Bereket Köşesi - Arif YİĞİTER

Bereket Köşesi - Arif YİĞİTER

Sektöründe ülkemizin önde gelen ve Türkiye’nin en büyük 126. Firması durumundaki Matlı A.Ş. bünyesinde 2013 yılında faaliyete başlayıp bir sosyal sorumluluk projesi olarak yayınına devam eden Hayvancılık Akademisi Portalı’nda Bereket Köşesi’nin bu ay ki konuğu PROYEM Kırşehir Bölge Bayi Birlik Tarım Ürünleri Hayvancılık yetkilisi Arif Yiğiter oldu.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmelerinin yatırımcı, yönetici ve tüm çalışanlarının hayvan bakım, besleme, sağlık ve genel yönetim ile ilgili konularında bilinçlenmesini sağlamak, bu yapıların kârlı birer işletme haline getirilmesine ve sahada ortaya çıkan bakım ve besleme kaynaklı sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlayan Hayvancılık Akademisi Portalı’nda bayilerimizi sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.

1.Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben Arif Yiğiter 19.02.1961 Kırşehir doğdum.1982 senesinde kervan saray yem fabrikasında işçi statüsünde çalışmaya başladım. 19 yıl bu firmada bir fiil çalıştım. 2000 yılında Birlik Tarım Ürünleri adı altında şirket kurarak nazar yem adı altında marka oluşturduk. 2000-2013 yılları arasında nazar yem üretiminde işletme sahibi olarak çalıştım. 2013 yılının sonuna doğru hammaddelerin alımı peşin paraya dönmesinden ve zorlaşan şartlardan dolayı işi bırakıp Proyem bayiliği aldık.
 
2.Kaç yıldır yem satışı ile uğraşıyorsunuz?
Yaklaşık olarak 35 yıldır yem sektöründe çalışmaktayım.

3.Bölgenizdeki Hayvan varlığı hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
TÜİK verilerine göre Kırşehir ilinde 179.694 sığır, 230.225 koyun, 32.129 keçi vardır.

4.Bölgenizde hayvancılık ile uğraşan çiftlik ve aile sayısını biliyor musunuz?
Bölgemde büyük ve orta ölçekli hayvancılıkla uğraşan 1000 üzerinde işletme bulunmaktadır. Aile olarak ta köyler ve kırsal bölgelerde yaşayan nüfusun %80 i hayvancılıkla uğraştığı kanaatindeyim.

5. Bölgenizde hangi tür ve cinste hayvan yetiştirilmektedir?
Bölgemizde ağırlıklı olarak bölgeye uyum sağladığı için montofon ve melezleri, simental ırkı ve melezleri, angus, limousine, brangus yetiştirilmektedir. 

6. Bölgenizi ve bölgenizde ki hayvancılık imkanını öğrenebilir miyiz?
Damızlık hayvan üretimi yapılmıyor. Üretim yok denecek kadar az. Hayvan üretimi dışa bağımlı. Bölgemde hayvancılık ithal hayvan ile yapılmaktadır.

7.Bölgenizde hayvan besleme şartları nasıldır?
Bölgemizde Kapalı ahır işletmeleri, yarı açık ahır işletmeleri bulunmaktadır. Bölgemizde hayvanların beslenmesi ağırlıklı olarak şeker pancarı küspesi, yonca, mısır, fiğ, yulaf ve kesif yem ile yapılmaktadır. 

8. Gelecek ile ilgili öngörüleriniz ve hayvancılığın geleceği hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Şu günlerde hayvancılığın sıkıntılı bir dönemde olduğunu şahsım adına düşünmekteyim. Çünkü hayvanlar maddi değer olarak aynı kalırken yem fiyatlarına ve hammaddeye gelen zamlar hayvancılıkla uğraşan insanların belini bükmüştür. Şunu da unutmamalıyız ki hayvancılık ve süt üreticiliği ülkemizde her geçen gün gelişiyor, büyüyor. İnsanlık var olduğu sürece hayvancılıkta var olacaktır.  Devletin gerçek bir tarım politikası yaparak hammadde fiyatlarındaki artışa bir dur demesi gerekiyor. Gelecekte iyi bir tarım politikası yapılırsa hayvancılık adına daha güzel günlerin geleceğini ve bu sıkıntılı günlerin geride kalacağını düşünüyorum.


9. Proyem ile nasıl tanıştınız ve ne kadar zamandır çalışıyorsunuz?
Bir marka yemin bayiliği için arayış içerisindeydik. Bu sıralarda proyem in bölge satış sorumlusu arkadaşın ziyareti üzerine proyem ile tanıştık ve 5 yıldır proyem ile çalışmaktayız. Ayrıca proyem ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.  

 10. Proyem ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz nelerdir?
Kendi işletmemde yaklaşık 17-18 yıldır besicilik yapmaktayım. Bu yıllar içerisinde yapmış olduğum beslemelerde gerek kendi fabrikamızda ürettiğimiz gerekse dışarıdan almış olduğum kesif yemler ile yapmış olduğumuz beslemelerde yaptığım yanlışları fark ettim. Bu arayış içerisindeyken proyem ile tanışıp hayvanlarıma Proyem yedirmeye başladım. Bölge satış yöneticisinin tavsiyeleri doğrultusunda kısa zamanda yemin farkını görmeye başladım. Kafamda ki soru işaretleri bu doğrultuda netleşmiş oldu. Proyem le beslemenin daha doğru olduğunu düşündüm. Bu netice doğrultusunda Proyem ‘den aldığımız teknik destek ve kalite sayesinde hayvanlarımı kesime kadar besledik ve beklentilerimizin üzerinde sonuçlar aldık. Proyem’in kalite çizgisini bozmadan sürekli olarak bu doğrultuda seyrini ve zamanın teknik ve teknolojisine en uygun bir çizgide ilerlemesini umut ederiz.

11. Eklemek istediğiniz başka bir husus var ise açıklar mısınız?
PROYEM firmasının başarılarının devamını temenni ederim. Bu başarılarının bizlere de bir artı sağlayacağını düşünmekteyim. Çalışmalarında başarılar dilerim.




ETİKETLER: arif yiğiter,kırşehir,proyem